2023-10-10 08:30:55
Φωτογραφία για 50+ Διακοσμήσεις που δίνουν ...δεύτερη ζωή σε παλιά αντικείμενα
Το vintage είναι διαχρονικά ένα αγαπημένο ύφος στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων και τα τελευταία χρόνια όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και λόγω της όλο και πιο δημοφιλούς τάσης του upcycling (δημιουργική επαναχρησιμοποίηση). Στόχος να αποφευχθεί η σπατάλη δυνητικά χρήσιμων υλικών  - αντικειμένων και όσο λιγότερα να καταλήγουν στα απορρίματα. 

Όχι μόνο παλιά έπιπλα αλλά κάθε είδους παλιά χρηστικά - διακοσμητικά αντικείμενα από ξύλο, γυαλί, μέταλλο μπορούν να χρησιμοποιοηθούν στην διακόσμηση ενός σύγχρονου σπιτιού, χωρίς μάλιστα αυτή να χαρακτηρίζεται συνολικά από το vintage στυλ.

Αντικείμενα που κατέληξαν στα χέρια μας από συγγενικά πρόσωπα, οικογενειακά κειμήλια ανεξάρτητα από την πραγματική αξία τους ως αντίκες αλλά και όλο το ...παρελθόν που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε παλαιοπωλεία και καταστήματα με παλιά έπιπλα μπορούν, με τους κατάλληλους συνδυασμούς, να μετατραπούν σε κεντρικά διακοσμητικά κομμάτια ακόμη και μιας διακόσμησης σε εντελώς σύγχρονο ύφος.



H πιο δημοφιλές και με εντυπωσιακό αποτέλεσμα upcycling εφαρμογή σε αντικείμενα του σπιτιού είναι φυσικά το βάψιμο ή αναπαλαίωση και επαναχρησιμοποίηση κάθε είδους παλιών επίπλων. 

Ανάλογα με το μέγεθος και τον γενικότερο σχεδιαμό του ένα τέτοιο έπιπλο εύκολα μπορεί να βρει την θέση του σε έναν σύγχρονο χώρο και να συνεχίσει την διαδρομή του στον ...χρόνο. 

Η απόχρωση που θα χρησιμοποιηθεί στο βάψιμο, ακόμη και ενός απόλυτα κλασσικού παλιού επίπλου, είναι το στοιχείο που μπορεί να το κάνει απόλυτα ταιριαστό ακόμη και σε έναν χώρο ιδιαίτερα σύγχρονης αισθητικής. 



Όμως ακόμη και χωρίς προσθήκη χρώματος και την διατήρηση του επίπλου στην αρχική του όψη, αν δεν υπάρχουν έντονες φθορές, το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργεί ένα παλιό έπιπλο είναι σχεδόν πάντα πολύ πιο ιδιαίτερο σε χώρους κλασικής, νεοκλασικής, ρουστίκ, έθνικ ή και μπόχο αισθητικής. 

Η αλλαγή χρήσης ενός παλιού επίπλου που αρχικά φαίνεται να μας είναι εντελώς άχρηστο είναι επίσης ένας δημιουργικός τρόπος για την επαναχρησιμοποίησή του. 

Παράδειγμα τα μπαρ αλλά και λιτά έπιπλα τηλεόρασης που πριν κάποιες δεκαετίες υπήρχαν σε όλα τα σπίτια και εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε βοηθητικά έπιπλα ανοιχτής αποθήκευσης ρουστίκ ή πιο σύγχρονης αισθητικής ανάλογα με το αν θα βαφτούν - αναπαλαιωθούν ή όχι. 

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και δημοφιλή διακοσμητικά στυλ που χρησιμοποιεί ακόμη και εξ΄ολοκλήρου στην διαμόρφωση εσωτερικών χώρων vintage - retro έπιπλα στην αρχική τους μορφή είναι το Σκανδιναβικό.

Ξύλινα έπιπλα κάθε τύπου σε φυσικές αποχρώσεις πλαισιώνονται με πιο σύγχρονης αισθητικής διακοσμητικής λεπτομέρειες δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Ο πιο απλός και πάντα πετυχημένος διακοσμητικά τρόπος για να συνδυαστεί ένα παλιό έπιπλο μεγάλου όγκου χωρίς το σύνολο να αποκτήσει έντονα vintage αισθητική είναι η τοποθέτηση στο ίδιο σημείο  κάδρων και διακοσμητικών αντικείμενων μοντέρνου ύφους.  

Ο συνδυασμός ενός παλιού επίπλου με άλλα ιδιαίτερα σύγχρονου design και κατασκευασμένα από διαφορετικά σε σχέση με το παλιό έπιπλο υλικά είναι επίσης ένας πολύ ξεχωριστός τρόπος για την δημιουργία ενός ιδιαίτερης αισθητικής συνόλου. 

Τυπικό παράδειγμα συνδυασμών αυτής της μορφής οι μοντέρνες καρέκλες από διαφανές ή χρωματιστό πολυπροπυλένιο που μπορούν να πλαισιώσουν ένα παλιό ξύλινο τραπέζι, δημιουργώντας τελικά μια καθόλου κλασικού ή vintage ύφους τραπεζαρία. 

Τα γυάλινα αντικείμενα όπως και οι καθρέφτες είναι ιδανικά για να πλαισιώσουν παλιά ή αναπαλαιωμένα έπιπλα μεγάλα όγκου και να "ελαφρύνουν" γενικά την όλη όψη του σημείου που θα τοποθετηθούν λόγω της διαφάνειας του γυαλιού σε σχέση με άλλα συμπαγή υλικά. 

Η τοποθέτηση ενός παλιού επίπλου φυσικής απόχρωσης πχ τραπέζι σαλονιού, μπαούλου ή και τραπεζαρίας σε έναν χώρο που κυριαρχούν πολυχρωμίες σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του είναι επίσης ένας πολύ πετυχημένος τρόπος ώστε το παλιό κομμάτι να μην κάνει τόσο έντονη την παρουσία του στο σύνολο.  

Αντίθετα αν ο διακοσμητικός στόχος είναι να αναδειχθεί όσο περισσότερο ένα κλασικό έπιπλο και να "επιβάλλεται" στον χώρο οι ήπιοι χρωματικοί συνδυασμοί, το λευκό αλλά και το μαύρο είναι οι καταλληλότεροι. 

Σε έπιπλα αυτής της κατηγορίας πχ γραφεία - σεκρετέρ αντίκες, παλιούς μπουφέδες σε φυσική απόχρωση ξύλου κλπ η τοποθέτηση στην επιφάνειά τους απλών γυάλινων, κεραμικών ή μεταλλικών αντικειμένων πιο σύγχρονης αισθητικής δημιουργούν το ιδανικό σύνολο. 

Μικρού μεγέθους αντικείμενα όπως πορσελάνες, ασημικά κλπ αξιοποιούνται καλύτερα διακοσμητικά συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο, που μπορεί ακόμη και συνολικά να χαρακτηρίζεται από έντονο vintage στυλ χωρίς απαραίτητα όλα τα υπόλοιπα έπιπλα - στοιχείο του χώρου να ακολουθούν το συγκεκριμένο ύφος. 

Μεγαλύτερου όγκου αντικείμενα όπως για παράδειγμα οι αντικέ πορσελάνινες επιτράπεζιες λάμπες είναι κατάλληλες για την δημιουργία όμορφων επιτραπέζιων διακοσμήσεων και μπορούν θαυμάσια να συνδυαστούν με λιγότερο αυστηρούν στυλ αντικείμενα και φυσικά υλικά. 

Σε έπιπλα που περιλαμβάνουν υφασμάτινα στοιχεία οι αποχρώσεις και τα μοτίβα των υφασμάτων είναι εκείνα που καθορίζουν το τελικό τους ύφος. 

Έτσι ακόμη και εντελώς κλασικού σχεδιασμού καρέκλες - πολυθρόνες μπορούν να αποκτήσουν μια εντελώς διαφορετική αισθητική και να γίνουν κατάλληλα για κάθε χώρο. 

Το βάψιμο σε μπρονζέ απόχρωση με μεταλλικά χρώματα είναι ο πιο απλός τρόπος ώστε κάθε τύπου παλιό μεταλλικό έπιπλο ή αντικείμενο να διατηρήσει την vintage αισθητική του αλλά ταυτόχρονα να μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε έναν πιο σύγχρονης διακόσμησης χώρο.  

Γενικά πριν αποφασίσετε ότι τα έπιπλα της γιαγιάς, της μητέρας σας, τα κομμάτια που σε μεγάλη ποικιλία διαθέτουν καταστήματα με παλιά - μεταχειρισμένα ή κάθε τύπου παλιό έπιπλο - αντικείμενο που μπορεί να φτάσει στα χέρια σας ακόμη και επειδή το βρήκατε πεταμένο στα σκουπίδια δεν ταιριάζουν με την αισθητική και διακόσμηση του σπιτιού σας σκεφτείτε διαφορετικά, έξω από τα διακοσμητικά στερεότυπα που καθορίζουν το ύφος κάθε αντικειμένου και εξαντλείστε τις δυνατότητες να τα επαναχρησιμοποιήσετε με δημιουργικό τρόπο, ακόμη και αν χρειάζεται να αλλάξετε ελαφρά την όψη τους. Με τους κατάλληλους συνδυασμούς το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσει. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.es/soulouposeto


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ