2023-10-10 13:03:40
Φωτογραφία για Η OpenAI σκέπτεται την κατασκευή δικών της επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης

 



Η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, διερευνά το ενδεχόμενο να κατασκευάσει τους δικούς της επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης και έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση ενός πιθανού στόχου εξαγοράς. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να προχωρήσει, ωστόσο, τουλάχιστον από πέρυσι συζητούσε διάφορες επιλογές για να λύσει την έλλειψη ακριβών επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης στα οποία βασίζεται η OpenAI.

 

Οι επιλογές αυτές περιελάμβαναν την κατασκευή του δικού της επεξεργαστή ΤΝ, τη στενότερη συνεργασία με άλλους κατασκευαστές τσιπ,  συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, αλλά και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών της πέρα από την Nvidia.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν έχει καταστήσει την απόκτηση περισσότερων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία. Έχει διαμαρτυρηθεί δημοσίως για την έλλειψη μονάδων επεξεργασίας γραφικών, μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η Nvidia, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς για τα τσιπ που είναι καταλληλότερα για την εκτέλεση εφαρμογών AI.

 

Η προσπάθεια για την απόκτηση περισσότερων τσιπ συνδέεται με δύο σημαντικές ανησυχίες που έχει εντοπίσει ο Altman: την έλλειψη των προηγμένων επεξεργαστών που τροφοδοτούν το λογισμικό της OpenAI και το "εντυπωσιακό" κόστος που συνδέεται με τη λειτουργία του υλικού που είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των προσπαθειών και των προϊόντων της.

 

Από το 2020, η OpenAI αναπτύσσει τις τεχνολογίες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε έναν τεράστιο υπερυπολογιστή που κατασκεύασε η Microsoft, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, ο οποίος χρησιμοποιεί 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia.

 

Η λειτουργία του ChatGPT είναι πολύ δαπανηρή για την εταιρεία. Κάθε ερώτημα κοστίζει περίπου 4 σεντς, σύμφωνα με ανάλυση της αναλύτριας της Bernstein, Stacy Rasgon. Εάν τα ερωτήματα του ChatGPT αυξηθούν στο ένα δέκατο της κλίμακας της αναζήτησης Google, θα απαιτηθούν αρχικά GPUs αξίας περίπου 48,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τσιπ αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να διατηρηθεί η λειτουργία του.

 

Μια προσπάθεια να αναπτύξει τα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης θα τοποθετούσε την OpenAI σε μια μικρή ομάδα μεγάλων τεχνολογικών παικτών, όπως η Google της Alphabet και η Amazon.com, που έχουν επιδιώξει να αναλάβουν τον έλεγχο του σχεδιασμού των επεξεργαστών που είναι θεμελιώδους σημασίας για τις επιχειρήσεις τους.

 

Δεν είναι σαφές αν η OpenAI θα προχωρήσει με το σχέδιο κατασκευής ενός προσαρμοσμένου επεξεργαστή. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία και μια μεγάλη επένδυση που θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κόστος, σύμφωνα με βετεράνους του κλάδου. Ακόμη και αν το OpenAI δεσμεύσει πόρους για το έργο αυτό δεν θα εγγυηθεί την επιτυχία.

 

Η εξαγορά μιας εταιρείας παραγωγής επεξεργαστών, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία κατασκευής του δικού της επεξεργαστή, όπως έγινε για την Amazon.com και την εξαγορά της Annapurna Labs το 2015. Η OpenAI είχε εξετάσει την πορεία αυτή προς το σημείο της εξαγοράς με δέουσα επιμέλεια. Η ταυτότητα της εταιρείας που εξέταζε την αγορά η OpenAI δεν έχει γίνει γνωστή.

 

Ακόμη και αν η OpenAI προχωρήσει με τα σχέδια για ένα προσαρμοσμένο τσιπ - συμπεριλαμβανομένης μιας εξαγοράς - η προσπάθεια είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια αφήνοντας την εταιρεία εξαρτημένη από εμπορικούς παρόχους όπως η Nvidia και η Advanced Micro Devices. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κατασκευάζουν τους δικούς τους επεξεργαστές εδώ και χρόνια με περιορισμένα αποτελέσματα. Η προσπάθεια της Meta για προσαρμοσμένους επεξεργαστές έχει εμφανίσει πολλά προβλήματα, οδηγώντας την εταιρεία να απορρίψει ορισμένα από τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της, σύμφωνα με έκθεση του Reuters. Ο ιδιοκτήτης του Facebook εργάζεται τώρα σε ένα νεότερο τσιπ που θα καλύπτει όλους τους τύπους εργασιών AI.

 

Ο κύριος υποστηρικτής της OpenAI, η Microsoft, αναπτύσσει επίσης ένα προσαρμοσμένο τσιπ AI που δοκιμάζει η OpenAI, ανέφερε το The Information. Τα σχέδια θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν περαιτέρω απομάκρυνση μεταξύ των δύο εταιρειών.

 

Η ζήτηση για εξειδικευμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έχει εκτοξευθεί από την έναρξη του ChatGPT πέρυσι. Τα ειδικά τσιπ, ή επιταχυντές AI, είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και την εκτέλεση της πιο πρόσφατης γενεσιουργού τεχνολογίας AI. Η Nvidia είναι ένας από τους λίγους κατασκευαστές τσιπ που παράγει χρήσιμα τσιπ AI και κυριαρχεί στην αγορά.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ