2023-10-13 08:29:22
Φωτογραφία για Φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας που διατηρούνται για την επόμενη χρονιά
Ο βασικός διαχωρισμός των καλλωπιστικών σε εποχιακά Ετήσια (μονοετή) αυτά δηλαδή που ο κύκλος ζωής τους διαρκεί για μία μόνο περίοδο ανθοφορίας και τα Πολυετή που φυτεμένα σε γλάστρες ή παρτέρια διατηρούνται για πολλά χρόνια, είναι από τις πιο απαραίτητες αρχικές γνώσεις για τους εντελώς αρχάριους στην κηπουρική και ο συνδυασμός φυτών και από τις δύο κατηγορίες ο πιο απλός τρόπος για να υπάρχει πράσινο και χρώμα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας όλες τις εποχές.  

Εκτός από τα κλασσικά πολυετή όπως πχ Τριανταφυλλιές, Γαρυφαλλιές, Γαρδένιες κλπ. πολλά ακόμη καλωπιστικά ανοιξιάτικης ή καλοκαιρινής ανθοφορίας (*) διατηρούνται για πολλά χρόνια ή μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους από τμήματα ή σπόρους μπορείτε να δημιουργήσετε νέα φυτά για την επόμενη χρονιά. 

Γεράνι - Πελαργόνι - Βαμβακούλα

Από τα πιο δημοφιλή, ανθεκτικά και ελάχιστων απαιτήσεων πολυετή, της ίδιας οικογένειας.


Το φύλλωμα παραμένει πράσινο όλες τις εποχές, πολλές ποικιλίες ανθίζουν συνεχόμενα σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ η μόνη επιπρόσθετη φροντίδα που μπορείτε να τους προσφέρετε κατά την διάρκεια του χειμώνα, ειδικά σε μικρά ακόμη φυτά τοποθετημένα σε δοχεία φύτευσης, είναι η κατά το δυνατόν προστασία από το υπερβολικό νερό της βροχής, ώστε το χώμα τους να μην είναι μόνιμα υγρό.    

Πετούνια - Πορτουλάκα - Κατηφές

Τρία από τα πιο εντυπωσιακά και πολύχρωμα ετήσια καλοκαιρινής ανθφορίας λουλούδια, για γλάστρες ή παρτέρια.

Αν μετά το τέλος της ανθοφορίας τους αφήσετε τα λουλούδια πάνω στο φυτό οι σπόροι που θα πέσουν στο χώμα πολύ πιθανό ότι θα φυτρώσουν ξανά την επόμενη άνοιξη, μπορείτε όμως και να τους συλλέξετε και αρχές της Άνοιξης να τους φυτέψετε στο ίδιο ή σε όποιο άλλο σημείο/δοχείο φύτευσης. 

Βασιλικός

Οι χειμερινές ποικιλίες είναι ο τρόπος για να διατηρήσετε το ...άρωμα του Βασιλικού στον κήπο ή το μπαλκόνι σας σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, όμως με τις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην διάρκεια και την ένταση του χειμώνα, που γίνεται όλο και πιο "ζεστός", ακόμη και οι καλοκαιρινοί βασιλικοί σε ένα σημείο προστατευμένο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον αέρα μπορούν να διατηρηθούν ολοζώντανοι μέχρι και τον Δεκέμβριο. 

Λεβάντα

Στην διάρκεια του χειμώνα δεν διαθέτει βεβαίως την εντυπωσιακή καλοκαιρινή της ολάνθιστη όψη, όμως πρόκειται για πολυετή θάμνο που ζει για πάρα πολλά χρόνια και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική όχι μόνο στις υψηλές αλλά τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ντάλια -  Γλοξίνια - Λίλιουμ 

Τρία από τα πιο τυπικά βολβοειδή ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής ανθοφορίας.

Όταν όλα τα λουλούδια τους ξεραθούν κλαδέψτε πλήρως το φύλλωμα  και τοποθετείστε τις γλάστρες τους σε ένα σημείο ηλιόλουτο κάποιες ώρες της ημέρας και προστατευμένο από το νερό της βροχής. Αρχές τις άνοιξης θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και πάλι. 

Εναλλακτικά, μετά το κλάδεμα του φυλλώματος, μπορείτε να βγάλετε τους βολβούς από το χώμα και να τους φυλάξετε σε σκοτεινό μέρος για να τους φυτέψετε και πάλι αρχές της άνοιξης. 

Κάννα

Πολύ εντυπωσιακό καλοκαιρινό πολυετές ανθοφόρο, για γλάστρες ή παρτέρια. 

Στα μέσα του φθινοπώρου κόψτε όλους τους μίσχους με τυχόν ξεραμένα λουλούδια και τοποθετείστε φυτά σε γλάστρες σε σημείο όσο πιο προστατευμένο από τον έντονο αέρα που συχνά σκίζει τα φύλλα της Κάννας. Θα ανθίσουν και πάλι περίπου στα μέσα Ιουνίου. 

Βιγόνια

Πολυετές και πολύ όμορφο φυτό επίσης καλοκαιρινής ανθοφορίας που όμως δεν αντέχει στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Στην διάρκεια του χειμώνα μεταφέρετε την Βιγόνια σε ένα καλά προστατευμένο σημείο που δεν θα βρέχεται. Σε περιόδους με έντονο κρύο μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και στο εσωτερικό του σπιτιού, σε σημείο με αρκετό φως και μακριά από θερμαντικά σώματα. 

Γιασεμί - Ρυχόσπερμο - Αγιόκλημα

Όλα τα αναρριχώμενα καλοκαιρινής ανθοφορίας ανήκουν στα πολυετή είδη και διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του φύλλωματός τους σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. 

Αρχές της άνοιξης κλαδέψτε τα ώστε να διατηρούν το σχήμα τους και το επόμενο καλοκαίρι θα σας χαρίσουν και πάλι το χρώμα και το ...άρωμά τους. 

Διπλαδένια

Το πολυετές αναρριχώμενο που συχνά ανθίζει ακόμη και στην διάρκεια του χειμώνα, ειδικά σε περιοχές με όχι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Φυτά Διπλαδένιας τοποθετημένα σε δοχεία φύτευσης καλό είναι από Νοέμβριο - Μάρτιο να τα μεταφέρετε σε σημείο προστατευμένο από τον έντονο αέρα.  

Πικροδάφνη - Λαντάνα

Δεντροειδείς θάμνοι καλοκαιρινής ανθοφορίας και από τα πιο ανθεκτικά πολυετή φυτά που δεν απαιτούν σχεδόν καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 

Αρχές της άνοιξης κλαδέψτε την Πικροδάφνη και την Λαντάνα, ώστε να διατηρούν το σχήμα τους χωρίς να αναπτύσσονται "άναρχα" και ξεριζώστε τυχόν νέα φυτά που κυρίως η Λαντάνα δημιουργεί πολύ εύκολα από τους σπόρους που πέφτουν στο χώμα.  

Βουκαμβίλια

Η ...βασίλισσα του καλοκαιριού ανήκει ασφαλώς στα φυτά που ζουν για πολλά πολλά χρόνια και τόσο οι κανονικές αναρριχώμενες ποικιλίες όσο και οι νάνες, κατάλληλες για γλάστρες-ζαρντινιέρες, μπορούν να ανθίζουν έως και τα μέσα του χειμώνα. 

Σε συνθήκες χιονιού - παρατεταμένου παγετού καλύψτε το χώμα γύρω από τις ρίζες με άχυρο ή λινάτσα και το φύλλωμα, σε μικρής ανάπτυξης φυτά, με νάϋλον ή το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα. 

Ακόμη και αν πάγος και οι χαμηλές θερμοκρασίες ξεράνουν κάποια από τα κλαδιά της Βουκαμβίλιας, αν οι ρίζες δεν καταστραφούν και μετά από ένα κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης το καλοκαίρι θα είναι και πάλι ολάνθιστη. 

Ωραιόφυλλο

Αν και θεωρείται αποκλειστικά μονοετές και καλλιεργείται όχι τόσο για τα μικρά του άνθη όσο για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς ανάλογα με την ποικιλία το Ωραιόφυλλο μπορεί να ζήσει για αρκετά χρόνια αν στην διάρκεια του χειμώνα το μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο. 

Τοποθετείστε το σε ένα σημείο μακριά από παράθυρα και γενικά έντονο φως όπως και θερμαντικά σώματα, ποτίζετε όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει και μέσα της άνοιξης όταν οι θερμοκρασίες κινούνται σε κανονικά επίπεδα μεταφέρετε το και πάλι σε σκιερό σημείο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. 

Παχύφυτα

Παντός καιρού και ...εποχής, τα πιο ανθεκτικά πολυετή είδη μαζί με τα κακτοειδή και τα ευκολότερα ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική. 

Όλα τα είδη Παχύφυτων ζουν για πάρα πολλά χρόνια, οι περισσότερες ανθοφόρες ποικιλίες ανθίζουν άνοιξη ή καλοκαίρι αλλά μένουν καταπράσινες όλες τις εποχές και η μόνη αιτία για να καταστραφούν είναι το χιόνι και ο παρατεταμένος παγετός. Σε τέτοιες συνθήκες κατά την διάρκεια του χειμώνα καλύψτε τα παχύφυτα με νάϋλον ή το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα.  

____________________

(*) Με "κλικ" στη ονομασία κάθε είδους θα βρείτε πληροφορίες-οδηγίες για την φροντίδα του
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ