2023-10-13 09:08:27
Φωτογραφία για Σημαντικές ζημιές ύλης στα φαρμακεία του Ν.Μαγνησίας, αναμονή για τις αποζημιώσεις
Ενώ ξεκινά η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού και οι ελλείψεις σε φάρμακα παραμένουν

Στις ζημιές που υπέστησαν οι φαρμακοποιοί εξαιτίας της κακοκαιρίας αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να «τρέξει» η διαδικασία των αποζημιώσεων και να γίνουν όλες οι κινήσεις για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα.

«Όσοι συνάδελφοί μου βρισκόμασταν στις κοντινές περιοχές των χειμάρρων έχουν υποστεί ζημιές. Πέρα από τις ζημιές ύλης στα φαρμακεία (σ.σ. υποδομών και φαρμάκων), είχαμε και τη διακοπή ρεύματος. Έχουμε φάρμακα που είναι ψυχρής αλυσίδας που δεν μπορούν χωρίς ρεύμα να διατηρηθούν. Και στις δύο κακοκαιρίες, μαζέψαμε ως σύλλογος τις αιτήσεις, τις υποβάλλαμε συνολικά στην περιφέρεια για να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αυτοψία, για να αρχίσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.


«Η μόνη περιοχή που φαρμακεία του αστικού ιστού έχουν πληγεί»

Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που βάσει νομοθεσίας πρέπει να .... λειτουργεί καθημερινά και γι’ αυτό ζητήσαμε την άμεση αυτοψία. Σημεία αποζημιώσεων δεν υπάρχουν ακόμη, και είμαστε η μόνη περιοχή που φαρμακεία του αστικού ιστού έχουν πληγεί» σημείωσε ο κ. Ματσιόλης, ενώ επεσήμανε ότι βρίσκει αδιανόητο μία περιοχή πολιτισμένης χώρας να βιώνει τέτοιου είδους καταστάσεις, κάνοντας λόγο για ζήτημα λαθών. Στη Μηλίνα το φαρμακείο έχει πέσει και είναι ολοκληρωτική η καταστροφή και ο συνάδελφος κινδύνευσε κιόλας. Είμαστε πλέον με τα τσουβαλάκια έτοιμοι για κάθε… κρούσμα, γιατί και οι χείμαρροι δεν έχουν ακόμη καθαριστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

H διαδικασία για τα αντιγριπικά εμβόλια

Την ίδια στιγμή, αρκετοί έχουν μπει σε διαδικασία εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, με τον κο Ματσιόλη να τονίζει ότι αυτή ξεκινά από το δεύτερο 15μερο του Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.

«Πέραν του εμβολιασμού χρειάζεται και δύο εβδομάδες το εμβόλιο να δράσει. Να θυμόμαστε ότι στο παρελθόν υπήρχαν περίοδοι που είχαμε έλλειψη εμβολίων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΣΜ.

Φέτος για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων, τα συμβατικά και τα νέου τύπου, που φέρουν ένδειξη για πολίτες άνω των 65 ετών. Το εμβόλιο είναι όμως δωρεάν για όλους τους πολίτες. «Και τα μεν και τα δε είναι ασφαλή για τους πολίτες και αποδοτικά. Το υπουργείο δίνει δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου εμβόλια με συνταγογράφηση, ενώ τα συμβατικά από 1η Νοεμβρίου θα δίνονται από τα φαρμακεία, με το ΑΜΚΑ. Ο φαρμακοποιός θα τα καταχωρεί σε ειδική πλατφόρμα.

«Είμαστε ιδιωτικές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, και ενώ οφείλει το κράτος να κάνει αυτήν την πράξη, εμείς την κάνουμε δωρεάν για να καλύπτουμε τις ανάγκες των πολιτών, όπως και με άλλες υπηρεσίες» σχολίασε πάντως ο κ. Ματσιόλης.

Τι γίνεται με τις ελλείψεις;

Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, σημείωσε ότι ελάχιστα έχει βελτιωθεί κάτι. «Όλα τα φαρμακεία λειτουργούν με… χαρτάκια. Οι ελλείψεις είναι σε μεγάλη ένταση, έχουμε κάνει ελάχιστα βήματα από τις αρχές του 2023. Πρέπει να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές, η Πολιτεία να παρακολουθήσει την κίνηση του κάθε φαρμάκου, και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που είναι σημαντικές για την επιβίωσή τους» κατέληξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

magnesianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ