2023-10-26 16:42:36
Φωτογραφία για Η πανδημία της μπανάνας οδηγεί σε κατάρρευση την παγκόσμια παραγωγή της
Η δημοφιλέστερη ποικιλία απειλείται με εξαφάνιση

Ο μύκητας Fusarium δεν θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο αλλά είναι ανθεκτικός καθώς μπορεί να παραμείνει στο έδαφος ακόμη και 30 χρόνια και επιτίθεται στις ρίζες φυτών μπανάνας καταστρέφοντας το φρούτο στην παραγωγή του οποίου βασίζεται ποικιλοτρόπως η επιβίωση όχι μόνο κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο αλλά και η οικονομία πολλών χωρών.

Ο μύκητας αυτός προκάλεσε μαζικές καταστροφές στη δημοφιλέστερη ποικιλία μπανάνας που καλλιεργούνταν σε όλο τον κόσμο μέχρι την δεκαετία του 1960, την ποικιλία Gros Michel ή Big Mike. Ονομάστηκε νόσος του Παναμά και αποτέλεσε μια πανδημία που εξόντωσε αυτή την ποικιλία δίνοντας την θέση της στη ποικιλία Cavendish που αν και υστερούσε σε γεύση και ποιότητα από την Gros Michel αποδείχτηκε ανθεκτική στο μύκητα.

Όμως ο Fusarium αποδείχτηκε ιδιαίτερα επίμονος και το 1997 εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος του μύκητα που κατέστρεφε τις μπανάνες Cavendish αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε κάνει την εμφάνιση του κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις καλλιέργειες της ποικιλίας
. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα πανδημία καταστρέφοντας τις καλλιέργειες της μπανάνας Cavendish με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αχίλλειος πτέρνα της ποικιλίας είναι το γεγονός ότι είναι γενετικώς πανομοιότυπες κάτι που επιτρέπει στον μύκητα να καταστρέφει γρήγορα ολόκληρες συγκομιδές. Η Cavendish καλύπτει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι η ποικιλία αυτή κινδυνεύει άμεσα να έχει την τύχη της προκατόχου της και να εξαφανιστεί προκαλώντας όπως είναι ευνόητο ανυπολόγιστα διατροφικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ