2023-11-28 20:31:15
Φωτογραφία για Τρία συμπληρώματα διατροφής που είναι ύποπτα για σοβαρές ασθένειες



Όταν καταναλώνονται προσεκτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας ωφελήσουν. Τι συμβαίνει όμως με ορισμένες αμφιλεγόμενες ουσίες που κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά;

Υπάρχουν πολλές και ιδιαίτερα αξιόλογες επιλογές σε συμπληρώματα διατροφής για διάφορα προβλήματα, από την αϋπνία και την κούραση μέχρι την τριχόπτωση και τη μείωση της χοληστερίνης.

Παρότι, ωστόσο, υπάρχουν πολλές υγιεινές και ασφαλείς επιλογές, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται με την ίδια αυστηρότητα με τα φάρμακα, ενώ υπάρχουν και πολλά στην αγορά που μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά σας αν δεν είστε προσεκτικοί.

Μιλώντας με ειδικούς σε θέματα υγείας όπως οι Ramit Singh Sambyal, Dr. Shara Cohen και ο εγκεκριμένος διαιτολόγος Jesse Feder, το shefinds.com παρουσίαζει τα τρία επικίνδυνα συμπληρώματα που καλό είναι να αποφεύγετε:


Πρόκειται για την εφέδρα, το β-καροτένιο και την καβά που μπορεί να κρύβουν σημαντικούς κινδύνους.

Εφέδρα

Εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ή γενικότερα την καρδιαγγειακή υγεία, ο Δρ Sambyal λέει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν εφέδρα. «Αυτό το διεγερτικό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τον μεταβολισμό», προειδοποιεί. Μπορεί, μάλιστα, να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα.

ADVERTISING



«Η Ephedra μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και άλλα φάρμακα όπως η καφεΐνη και τα αποσυμφορητικά», προσθέτει.

Ευτυχώς, ο FDA απαγόρευσε την Ephedra το 2004 όταν συνδέθηκε με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο. Δυστυχώς, όμως, ο Δρ. Sambyal σημειώνει ότι «παρά την απαγόρευση, ορισμένα προϊόντα μπορεί να έχουν ακόμα εφέδρα ή παράγωγά της».

Β καροτίνη

Η βήτα-καροτίνη είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται συνήθως σε μια σειρά από κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερη όραση και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, μερικές φορές μπορεί να βρεθεί σε πολυβιταμίνες και άλλα συμπληρώματα.

«Η βήτα-καροτίνη έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε ορισμένους πληθυσμούς, ιδιαίτερα στους καπνιστές», προειδοποιεί η Dr Cohen. Επικαλείται μια κλινική δοκιμή που ονομάζεται Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial (CARET), η οποία «απροσδόκητα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν συμπληρώματα βήτα-καροτίνης και κάπνιζαν ή εκτέθηκαν σε αμίαντο είχαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα».



Εάν τρώτε πολλά καρότα, μην ανησυχείτε. Αυτή η χρωστική ουσία είναι γενικά ασφαλής όταν προέρχεται από πηγές τροφίμων. Ωστόσο, τονίζει η Dr Cohen, «τα συμπληρώματα που περιέχουν βήτα-καροτίνη σε υψηλή δόση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ιδιαίτερα σε ομάδες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα».

Κάβα

Το Kava είναι ένα κοινό συμπλήρωμα για το άγχος που δείχνει πολλά υποσχόμενα οφέλη. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση ηρεμίας, μπορεί να μην είναι τόσο αθώα αφού έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, ειδικά στο συκώτι και τα νεφρά.

«Το Kava, το οποίο συνήθως καταναλώνεται ως τσάι, είναι ένα συμπλήρωμα που είναι γνωστό ότι προάγει τη χαλάρωση», λέει ο Feder.

Όπως σημειώνει, ωστόσο, «η τακτική κατανάλωση kava έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ενζυμική και αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο ήπαρ που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη». Όσον αφορά τα νεφρά δε «το κάβα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα νεφρά και να προκαλέσει αύξηση στους επιβλαβείς μεταβολίτες που μπορεί επίσης να τα βλάψουν».

Ενώ το κάβα μπορεί να είναι ασφαλές για ορισμένα άτομα όταν καταναλώνεται με μέτρο, όσοι έχουν προβλήματα με τα νεφρά και το συκώτι είναι καλύτερα να παραμείνουν στην ασφαλή πλευρά και να το αποφύγουν εντελώς.

πηγή

Διαβάστε ακόμη:



Γνωρίζετε την εικονιζόμενη; Χρειάζεται την οικογένειά της!Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο της γρίπης των χοίρων. Tι συμπτώματα εμφάνισεΣε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥΣάλος με καταγγελία για πασίγνωστο κέντρο αισθητικής στην ΑθήναΠοιοι θα «τρώνε πόρτα» στα νοσοκομεία από εδώ και στο εξής

 

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ