2023-12-01 17:55:24
Φωτογραφία για Βόρειο Σέλας / Εντυπωσιακές εικόνες από τη Δράμα



 EUROKINISSI





Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ,  Σέλας σε τόσο χαμηλό πλάτος εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων. Το σέλας δεν έχει σχέση με ηλιακές καταιγίδες, είναι φαινόμενο "εσωτερικό" της γήινης μαγνητόσφαιρας και οφείλεται στην πρόσκρουση μαγνητοσφαιρικών ηλεκτρονίων στην ατμόσφαιρα.

Στην πραγματικότητα, το σέλας δεν φτάνει ποτέ πάνω από  την Ελλάδα. Το κόκκινο σέλας που βλέπουμε στα πλάτη μας είναι το ανώτατο τμήμα του σέλαος, που μπορούμε και βλέπουμε λόγω της καμπυλότητας της Γης (που ΔΕΝ είναι επίπεδη ...) κοιτάζοντας προς τα βόρεια. Τα έντονα αυτά κόκκινα (άλικα) φωτόνια εκπέμπονται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο (που έχει "χτυπηθεί" από ηλεκτρόνια) κατά τη μετάβασή του από τη χαμηλότερη διεγερμένη ηλεκτρονική κατάσταση O(1D) στην ατομική θεμελιώδη κατάσταση O(3P2). Το κόκκινο σέλας εμφανίζεται (μόνο) σε μεγάλο ύψος, και γι' αυτό είναι ορατό από μακριά.


Γιατί όμως το κόκκινο σέλας εμφανίζεται μόνο σε μεγάλο ύψος; Διότι η μετασταθής κατάσταση O(1D) έχει "διάρκεια ζωής" 107 δευτερόλεπτα, που είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και σε χαμηλότερα ύψη όπου η ατμόσφαιρα είναι πυκνότερη, τα διεγερμένα άτομα οξυγόνου αποδιεγείρονται λόγω των (συχνών λόγω μεγάλης πυκνότητας) κρούσεων με άλλα άτομα, πριν προλάβουν, στο τέλος των 107 δευτερολέπτων, να εκπέμψουν τα - κόκκινα - φωτόνια. Ενώ σε μεγάλο ύψος, όπου οι κρούσεις είναι σπάνιες, επειδή η ατμόσφαιρα είναι αραιή, τα διεγερμένα άτομα οξυγόνου φτάνουν "αλώβητα" στο τέλος του χρόνου διέγερσης και εκπέμπουν το φανταστικό κόκκινο χρώμα.

Το σέλας εμφανίζεται συνήθως σε μια περιοχή σαν δαχτυλίδι γύρω από τον Βόρειο και το Νότιο Πόλο, πάνω από πόλεις σαν το Fairbanks στην Αλάσκα, το Tromsø στη Νορβηγία και την Kiruna στη Σουηδία. Το θέαμα αρχίζει με μια αχνή λάμψη που φωσφορίζει πέρα μακριά στον ορίζοντα. Ξαφνικά φωτοβολεί μια αψίδα που κινείται γοργά στον ουρανό και ολοένα εμφανίζονται κι άλλες φωτεινές αψίδες που ακολουθούν την πρώτη. Μικρά κύματα και μπούκλες φωτός κινούνται κατά μήκος των αψίδων. Λίγο αργότερα ζούμε μια δραματική αλλαγή στον ουρανό. Ένας καταιγισμός φωτός από πάνω μας σχηματίζει αεικίνητες ακτίνες και αλλόκοτους φωτεινούς σχηματισμούς, που θυμίζουν κουρτίνες που σαλεύουν στο χάδι ενός απόκοσμου ανέμου





FACEBOOK/SERREALISMOS
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ