2023-12-08 18:52:44
Φωτογραφία για ΠΟΥ: Συναγερμός για μολυσμένα σιρόπια και εναιωρήματα



Συναγερμό σήμανε χθες Πέμπτη (7.12.2023) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί μολυσμένα σιρόπια και εναιωρήματα σε χώρες της Αμερικής, την Ανατολικής Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για προϊόντα έχουν παρασκευαστεί από την Pharmix Laboratories στο Πακιστάν και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις Μαλδίβες και το Πακιστάν. Κάποια από τα μολυσμένα σιρόπια και εναιωρήματα έχουν επίσης βρεθεί στο Μπελίζ, στα Φίτζι και στο Λάος.

Τα φάρμακα, που είναι σε υγρή μορφή και περιέχουν δραστικές ουσίες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, περιείχαν απαράδεκτα επίπεδα της μολυσματικής ουσίας αιθυλενογλυκόλη, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η ειδοποίηση είναι η τελευταία προειδοποίηση που έχει εκδώσει ο ΠΟΥ σχετικά με παρόμοια μολυσμένα φάρμακα που παρασκευάζονται στην Ινδία και την Ινδονησία, τα οποία συνδέθηκαν με τον θάνατο περίπου 300 παιδιών παγκοσμίως πέρυσι.


Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΠΟΥ σχετικά με τα παραγόμενα στο Πακιστάν σιρόπια, ανέφερε η δήλωση του Οργανισμού.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να εντείνουν την επαγρύπνηση και να περάσουν από έλεγχο τα προϊόντα που παρασκεύασε η εταιρεία μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022.

Η μόλυνση εντοπίστηκε στο σιρόπι Alergo σε έναν έλεγχο ρουτίνας από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των Μαλδίβων τον Νοέμβριο και επιβεβαιώθηκε από την αυστραλιανή ρυθμιστική Αρχή.

Επακόλουθη επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Pharmix, που διενεργήθηκε από τον πακιστανικό Οργανισμό Φαρμάκων διαπίστωσε ότι και άλλα προϊόντα ήταν μολυσμένα. Διέταξε, τότε, την εταιρεία να σταματήσει να παράγει όλα τα από του στόματος υγρά φάρμακα και εξέδωσε προειδοποίηση ανάκλησης τον Νοέμβριο.

Τα πέντε προϊόντα είναι το σιρόπι ALERGO, το εναιώρημα EMIDONE, το σιρόπι MUCORID, το σιρόπι ULCOFIN και το σιρόπι ZINCELL. Συνολικά επηρεάζονται 23 παρτίδες αυτών των προϊόντων. Ο δηλωμένος παρασκευαστής όλων των επηρεαζόμενων προϊόντων είναι η PHARMIX LABORATORIES (PVT.) LTD (Πακιστάν).

Οι κίνδυνοι

Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο όταν καταναλώνονται και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Τα προϊόντα που αναφέρονται στην ειδοποίηση του ΠΟΥ δεν είναι ασφαλή και η χρήση τους, ειδικά σε παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ή θάνατο. Οι τοξικές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, αδυναμία ούρησης, πονοκέφαλο, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση και οξεία νεφρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο επηρεάζουν τα παιδιά τα βιντεοπαιχνίδια πριν τον ύπνοΒύρωνας: Εξαφάνιση ΚολομβιανούΕΟΔΥ: 44 θάνατοι από κορoνοϊό. Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγέςΕΟΦ: Νέα λίστα με τα 109 φάρμακα που είναι σε έλλειψηΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολατένια αυγά Kinder Bueno themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ