2023-12-30 14:53:58
Φωτογραφία για Επαναφέρει τη διεκδίκηση-Επαφές Ζαΐμη με ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ για την προώθηση του ποδηλατοδρόμου Αίγιο-Διακοπτό
Παραμονές των Χριστουγέννων ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης βρέθηκε στο γραφείο της νέας Διευθύνουσας Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Ιωάννα Δούνια σε μια ακόμη πρωτοβουλία που έχει στόχο να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια σε σχέση με την αξιοποίηση της παλαιάς γραμμής του ΟΣΕ Διακοπτό-Αίγιο, ως ποδηλατοδρόμου αλλά και δρόμου ήπιας ταχύτητας.

Πηγή: gnomip.gr

Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια και πρόσφατης επαφής με τον διευθύνοντα του ΟΣΕ Α.Ε. Παναγιώτη Τερεζάκη. Στόχος του κ. Ζαΐμη είναι να ανακινήσει το ζήτημα με τον οριστικό αποχαρακτηρισμό της ζώνης που λειτουργούσε το τρένο πριν την κατασκευή της νέας σύγχρονης διπλής σιδηροδρομικής γραμμής.

Η παραχώρηση χρήσης της μήκους 14 χλμ. παλαιάς γραμμής που καταλήγει στην παραλία του Αιγίου είναι και πρωτοβουλία οραματικού χαρακτήρα η οποία «τρέχει» εδώ και μια τετραετία περίπου με στόχο μια ήπια χρήση της ζώνης αυτής η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μεγάλου ποδηλατοδρόμου για τα δεδομένα της Αχαΐας και ευρύτερα όλης της Δυτικής Ελλάδας
. Η παρέμβαση έχει στόχο να βελτιωθεί και η προσβασιμότητα στην περιοχή αυτή με την διάνοιξη κάθετων οδών που θα συνδέουν μεταξύ τους οικισμούς τους οποίους περιορίζει σήμερα η παλαιά γραμμή του τρένου. Η νέα υποδομή θα χρησιμοποιηθεί και από την Πολιτική Προστασία καθώς κατά τη μεγάλη φωτιά του περασμένου Ιουλίου στο Διακοπτό διαπιστώθηκαν προβλήματα και εμπόδια στη μετακίνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Διευθύνουσα της ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία έχει αποσπάσει και διαχειρίζεται ζητήματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των εκτάσεων του σιδηροδρόμου, ο κ. Ζαΐμης έκρινε σκόπιμο να βρεθεί στα γραφεία του φορέα στην Αθήνα για μια ενημέρωση πάνω στο αίτημα που έχει κατατεθεί και ειδικότερα τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο φάκελος με την συγκεκριμένη διεκδίκηση που γίνεται για λογαριασμό βέβαια της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και δη των δημοτών όλης της Αιγιαλείας.

Στη συνάντηση ήταν παριστάμενα και στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ τα οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν ενημερωτικά στη συζήτηση. Ο κ. Ζαΐμης υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής, των 14 χλμ., έχει ήδη οριστεί ως κατηργημένο πρώην σιδηροδρομικό δίκτυο κατόπιν της σχετικής αίτησης που είχε υποβληθεί το 2021 ώστε να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια για κοινωφελείς σκοπούς. Σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, «το κλίμα στη συνάντηση ήταν θετικό, παραμένουν αρκετά νομικά αλλά και τεχνικά εμπόδια αρκετά που θα πρέπει να ξεπεραστούν υπάρχει όμως καλή θέληση κι από τις δύο πλευρές για το καλό του τόπου μας».

Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί από καιρό και η κυβέρνηση με την Περιφέρεια να έχει ήδη εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την κατασκευή του μεγάλου ποδηλατοδρόμου.

Τονίζεται τέλος ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση για την αξιοποίηση της παλαιάς γραμμής κατά μήκος του νέου δικτύου που έχει ήδη γίνει στην Ανατολική Πελοπόννησο αλλά και παλαιές υποδομές με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως η γραμμή Κόρινθος Ναύπλιο.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εδώ και ένα εξάμηνο σε σχέση με θέματα που αφορούν την τύχη του σιδηρόδρομου στη χώρα, η Περιφέρεια διατηρεί «ζεστό» το ζήτημα με τον μεγάλο ποδηλατόδρομο έως ότου το έργο αυτό τεθεί σε τροχιά sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ