2024-01-12 17:55:52
Φωτογραφία για Η NASA καθυστερεί τις επανδρωμένες αποστολές της στην επιφάνεια της Σελήνης
Η διασφάλιση της ασφάλειας του πληρώματος ήταν ο κύριος παράγοντας για την καθυστέρηση των αποστολών, δήλωσε η NASA.

Η NASA αναβάλλει κατά σχεδόν ένα χρόνο τις επόμενες δύο αποστολές Artemis, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης επανδρωμένης προσεδάφισης στο φεγγάρι, για να αντιμετωπίσει τεχνικά ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια των αστροναυτών.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα μέσα ενημέρωσης στις 9 Ιανουαρίου, ο Διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον ανακοίνωσε ότι η Artemis 2, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που θα στείλει τέσσερις αστροναύτες γύρω από το φεγγάρι, αναμένεται πλέον να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2025. Η Artemis 3, η πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο του 2026.

«Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια», δήλωσε ο Νέλσον στους δημοσιογράφους. «Για να δώσουμε στις ομάδες του Artemis περισσότερο χρόνο ώστε να επεξεργαστούν τις προκλήσεις με την πρώτη ανάπτυξη, τη λειτουργία και την ενσωμάτωση, θα δώσουμε περισσότερο χρόνο στις αποστολές Artemis 2 και 3», πρόσθεσε.


Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δήλωσε ότι η καθυστέρηση της αποστολής Artemis III θα επιτρέψει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η αποστολή Artemis I πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Επρόκειτο για μια επίδειξη του πυραύλου SLS και της κάψουλας Orion που θα χρησιμοποιήσει η NASA για να μεταφέρει αστροναύτες σε σεληνιακή τροχιά. Όμως η κάψουλα απαιτεί τώρα την εγκατάσταση ενός συστήματος υποστήριξης της ζωής προτού το πλήρωμα της αποστολής Artemis II μπορέσει να επιβιβαστεί.

Οι μηχανικοί θέλουν επίσης περισσότερο χρόνο για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά και την απόδοση της θερμικής ασπίδας που προστατεύει την κάψουλα Orion κατά την πύρινη επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα στο τέλος μιας αποστολής. Αυτή η ασπίδα παρουσίασε κάποιες απροσδόκητες απώλειες υλικού κατά την επιστροφή του Artemis I.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον αναπληρωτή διοικητή της NASA Τζιμ Φρι αν αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να τελειοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026.

«Καθορίζουμε μια ημερομηνία για το Artemis III που έχουμε ορίσει με τους εργολάβους μας, με βάση τα τεχνικά σχέδια που έχουν θέσει», απάντησε. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε υπολογίσει κάποιους από τους κινδύνους που αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε. Προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε επίσης τους άγνωστους παράγοντες και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ρεαλιστικό σχέδιο», κατέληξε.

Αντίθετα, το χρονοδιάγραμμα της NASA για τις αποστολές Artemis IV και V οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2028 και το 2029 αντίστοιχα, δεν άλλαξε.

ΠΗΓΗ: BBC – Σύνταξη: Εύη Τσιριγωτάκη: https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/i-nasa-kathysterei-tis-epandromenes-apostoles-tis-stin-epifaneia-tis-selinis/
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ