2024-01-30 18:16:00
Φωτογραφία για Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης.

Για 4η χρονιά το Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, ετοιμάζεται να ανοίξει τις "διαδικτυακές" πόρτες του και να υποδεχθεί για 8 Σάββατα του Μαρτίου και του Απριλίου τους μαθητές της Κρήτης.Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην A' ή Β’ Λυκείου σε όλην την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στα πιο σημαντικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και στις βασικές αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Μέσα από μια σειρά 8 διαδικτυακών διαλέξεων, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής - ΙΤΕ και του Τμήματος Φυσικής του Παν. Κρήτης, θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη οι μαθητές
. Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο λύκειο. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής.

Όπως και στο παρελθόν, οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής. Επιπλέον, θα δοθούν βραβεία σε όσους αριστεύσουν στις προαιρετικές γραπτές εξετάσεις.

Οι πέντε πρώτοι επιτυχόντες θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα καθώς και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ενώ οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους μας.

Φυσικά στο δρόμο για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα οι μαθητές θα κάνουν και την υποχρεωτική στάση στα Ανώγεια για το εξαιρετικό φαγητό και το υπέροχο γαλακτομπούρεκο που ο ιστορικός δήμος προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους!

Η καταληκτική προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, οι οποίες γίνονται διαδικτυακά, είναι η Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. Όσοι μαθητές επιλεγούν θα ενημερωθούν στις 4 Μαρτίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

https://www.ia.forth.gr/el/astroschool
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ