2024-02-16 18:06:03
Φωτογραφία για Η ΕΕ ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε κινεζική εταιρεία κατασκευής τρένων
Η ΕΕ ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε κινεζική εταιρεία κατασκευής τρένων Μια θυγατρική της CRRC κατηγορείται ότι υποτιμά τους Ευρωπαίους αντιπάλους της για σύμβαση ηλεκτρικού τρένου στη Βουλγαρία.

ft.com

Η κινεζική προσφορά ήταν 46,7% χαμηλότερη από το κόστος που εκτιμήθηκε από τους βουλγαρικούς σιδηρόδρομους και 47,5% λιγότερο από την πλησιέστερη ανταγωνιστική προσφορά 

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου έρευνα σε μια κινεζική εταιρεία κατασκευής τρένων για φερόμενη χρήση επιδοτήσεων για να υποτιμήσει τους ευρωπαίους προμηθευτές. 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε την έρευνα την Παρασκευή που θα μπορούσε να εμποδίσει την εταιρεία να κερδίσει συμβόλαιο στη Βουλγαρία.

 Είναι η πρώτη υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι με σκοπό να αποτρέψουν τις ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την ενιαία αγορά. 


Ο ευνοούμενος πλειοδότης σε σύμβαση εκτιμώμενης αξίας 610 εκατ. ευρώ για 20 ηλεκτρικά τρένα είναι η CRRC Qingdao Sifang Locomotive, θυγατρική της CRRC, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τρένων στον κόσμο.

 Η προσφορά του είναι περίπου η μισή από εκείνη του ισπανικού Talgo, με τις Βρυξέλλες να ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε εφικτό από το Πεκίνο που χορηγούσε 1,75 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Η Βουλγαρία παρέπεμψε τη σύμβαση στις Βρυξέλλες βάσει του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. 

Η επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι τις 2 Ιουλίου για να αποφανθεί. «Η διασφάλιση ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ δεν στρεβλώνεται από ξένες επιδοτήσεις εις βάρος των ανταγωνιστικών εταιρειών που παίζουν δίκαια είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Μπρετόν την Παρασκευή. Είπε ότι ο νέος κανονισμός επιτρέπει στις Βρυξέλλες να ερευνούν τις οικονομικές συνεισφορές που χορηγούνται από κυβερνήσεις εκτός ΕΕ σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και να τους αφαιρούν συμβάσεις.

 «Η αγορά προμηθειών της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 14 τοις εκατό του ΑΕΠ μας, είναι ένα ισχυρό οικονομικό εργαλείο. Είναι επίσης ένας σημαντικός γεωπολιτικός μοχλός», πρόσθεσε.

 Η προσφορά της Κίνας ήταν 46,7 τοις εκατό κάτω από το κόστος που εκτιμήθηκε από τους βουλγαρικούς σιδηροδρόμους και 47,5 τοις εκατό κάτω από την τιμή που προσέφερε ο πλησιέστερος ανταγωνιστής. Η σύμβαση καλύπτει συντήρηση για 15 χρόνια καθώς και εκπαίδευση προσωπικού.

 Οι Βρυξέλλες ελέγχουν εδώ και καιρό τις επιδοτήσεις που παρέχονται από τα κράτη μέλη σε επιχειρήσεις, αλλά όχι εκείνες που δίνονται στους υπερπόντιους ανταγωνιστές τους. Καθώς εταιρείες που ανήκουν σε κρατικά επενδυτικά ταμεία στη Μέση Ανατολή ή κράτη όπως η Κίνα καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς στην ΕΕ, η Επιτροπή κινήθηκε για να κλείσει το κενό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει παραδοσιακά μέτρα εμπορικής άμυνας, όπως η έρευνα κατά των επιδοτήσεων που ξεκίνησε πέρυσι σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα . 

Ωστόσο, αυτές χρειάζονται περισσότερο - έως και εννέα μήνες σε σύγκριση με τις 110 ημέρες για υποθέσεις ξένων επιδοτήσεων - και μπορούν να αποκλειστούν από τις πρωτεύουσες της ΕΕ. Το Πεκίνο αντέδρασε κατά της έρευνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπό τη Γαλλία, ανοίγοντας τη δική του έρευνα για εικαζόμενη ντάμπινγκ μπράντι και κονιάκ. 

Κινέζοι αξιωματούχοι, μιλώντας πριν από την ανακοίνωση της έρευνας για την CRRC Qingdao Sifang Locomotive, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ΕΕ γίνεται πιο σκληρή στο εμπόριο με την Κίνα, ιδιαίτερα για το θέμα των επιδοτήσεων. «Η Κίνα ανησυχεί ότι η ΕΕ θα αρχίσει να ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ στη διάκριση κατά των κινεζικών προϊόντων και επενδύσεων», δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Οι διακρίσεις θα καταλήξουν μόνο να βλάψουν τα συμφέροντα των εταιρειών της ΕΕ [στην Κίνα] και θα τιμωρήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές», είπε ο αξιωματούχος. «Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει ένα δίκαιο, δίκαιο και αμερόληπτο περιβάλλον για την εμπορική συνεργασία με την Κίνα». Το CRRC Qingdao Sifang δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. 

sidirodromikanea.blogspot.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ