2024-02-26 09:48:55
Φωτογραφία για Πόσο μπορούν να διατηρηθούν αλλαντικά στην κατάψυξη. Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τα αλλαντικά μπορούν να αγοραστούν ολόκληρα, κομμένα και συσκευασμένα, ή κομμένα σε φέτες κατά παραγγελία.

Αν και τα αλλαντικά τρώγονται συχνά μέσα σε λίγες μέρες μετά την αγορά τους, η κατάψυξη είναι ένας ασφαλής τρόπος, για να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να χειρίζεστε, να συσκευάζετε, να αποθηκεύετε και να ξεπαγώνετε σωστά το κρέας για να διασφαλίζετε την μέγιστη ποιότητα.

Μπαίνουν τα αλλαντικά στην κατάψυξη;

Από άποψη ασφάλειας, εφόσον καταψυχθούν σταθερά στους -18°C, τότε θα διατηρηθούν επ’ αόριστον.

Σε αυτήν τη θερμοκρασία, τα μικρόβια και άλλα παθογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, μένουν σε πλήρη αδράνεια, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν πολλαπλασιάζονται.

Επομένως, εφόσον γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η απόψυξη, τα αλλαντικά είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμη και μετά από πολύ μεγάλες περιόδους αποθήκευσης σε κατάψυξη.


Ωστόσο, η γευστική ποιότητα του κρέατος θα αρχίσει να υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Η ποιότητα των κατεψυγμένων αλλαντικών μπορεί να επηρεαστεί από εσωτερικές χημικές αντιδράσεις, έκθεση σε οξυγόνο, ή ξήρανση λόγω λανθασμένης αποθήκευσης, ή λανθασμένης απόψυξης.

Οι αλλαγές στην ποιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-αλλοιώσεις σε γεύση και οσμή

-αλλαγές στο χρώμα

-απώλεια υγρασίας

-κάψιμο κατάψυξης (το κρέας στεγνώνει και γίνεται γκρι και σπογγώδες)

Γενικά, τα αλλαντικά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη στους -18°C για 1–2 μήνες. Εάν το αποθηκεύσετε περισσότερο από αυτό, το προϊόν θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποια υποβάθμιση στην ποιότητα.

Εάν σκοπεύετε να καταψύξετε αλλαντικά, είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Όσο περισσότερο μείνουν εκτός κατάψυξης, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσει να χαλάει, ή να μολυνθεί.

Κομμένα σε φέτες, ή όχι; Έχει σημασία για την κατάψυξή τους;

Τα αλλαντικά μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια τόσο σε φέτες όσο και όχι.

Ο τεμαχισμός των αλλαντικών πριν την αποθήκευση σημαίνει ότι μπορείτε να τα συσκευάσετε και να τα αποθηκεύσετε σε μικρότερες, πιο εύχρηστες μερίδες, οι οποίες ξεπαγώνουν πιο γρήγορα όταν τις χρειαστείτε.

Ωστόσο, με τα κομμένα κρέατα, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συσκευασία τους. Αν μεγάλο μέρος της επιφάνειας του κρέατος μείνει έκθετο στο οξυγόνο και τον παγωμένο αέρα, τότε είναι πιο πιθανό να χαλάσει η ποιότητά του.

Επιπλέον, τα κομμένα σε φέτες και τα προσυσκευασμένα κρέατα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια και άλλα παθογόνα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να τα διατηρείτε αποθηκευμένα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Βέλτιστες πρακτικές κατάψυξης για διαφορετικούς τύπους αλλαντικών

Διαφορετικοί τύποι αλλαντικών μπορεί να χρειαστεί να καταψυχθούν με διαφορετικούς τρόπους, για να διατηρηθεί η βέλτιστη ποιότητα. Όλα τα κρέατα καταναλώνονται καλύτερα εντός 1-2 μηνών από την κατάψυξη, αλλά εάν αποθηκευτούν στη σωστή θερμοκρασία, θα παραμείνουν ασφαλή και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Μαγειρεμένα λουκάνικα

Τα μαγειρεμένα λουκάνικα είναι οποιαδήποτε μείγματα κιμά, μπαχαρικών και καρυκευμάτων που έχουν μαγειρευτεί (π.χ. chorizo, λουκάνικα Φρανκφούρτης, πάριζα, μορταδέλα). Καταψύξτε τα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες (τα μεγαλύτερα λουκάνικα είναι καλύτερα κομμένα σε φέτες).

Αποξηραμένα λουκάνικα

Πρόκειται για λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση και αποξήρανση. Μπορεί να είναι μαγειρεμένα, ή καπνιστά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σαλάμια και πεπερόνι. Καταψύξτε τα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες (τα μεγαλύτερα λουκάνικα είναι καλύτερα κομμένα σε φέτες).

Ψητά κρέατα

Είναι συνήθως βόειο, αρνίσιο και χοιρινό κρέας, που ψήνεται και στη συνέχεια διατηρείται κρύο σε λεπτές φέτες.

Παστά κρέατα

Το κρέας μπορεί να ωριμαστεί με συνδυασμό αλατίσματος, ξήρανσης, προσθήκης νιτρωδών αλάτων, ή ζάχαρης, ή με κάπνισμα. Μπορούν επίσης να μαγειρευτούν μετά την ωρίμανση. Τέτοια αλλαντικά είναι η πανσέτα, το ζαμπόν, το προσούτο, το corned beef και το παστράμι. Μπορείτε να τα καταψύξετε για 1-2 μήνες.

Πρεσαριστά κρέατα

Αυτά είναι φτιαγμένα από αλεσμένη γαλοπούλα, ή κοτόπουλο αναμεμειγμένα με συνδετικά και νερό και διαμορφωμένα για να σχηματίσουν μπαστούνια που μπορούν να τεμαχιστούν σε φέτες. Μπορούν να καταψυχθούν κομμένα σε φέτες ή ολόκληρα.

Κονσερβοποιημένα κρέατα (τύπου luncheon meat)

Τα μαγειρευτά κρέατα σε κονσέρβα συχνά κόβονται σε φέτες, ή χρησιμοποιούνται ως επάλειψη. Αφαιρέστε τα από το κουτί και κόψτε τα σε μεμονωμένες μερίδες πριν τα καταψύξετε. Μην τα καταψύξετε μέσα στην κονσέρβα τους.

Συμβουλές για κατάψυξη και απόψυξη

Για να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα του αποψυγμένου προϊόντος, τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών, πρέπει να χειρίζονται, να αποθηκεύονται και να αποψύχονται σωστά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας κατεψυγμένων αλλαντικών:

Αγορά: Αγοράστε αλλαντικά από έναν αξιόπιστο προμηθευτή. Για μέγιστη ποιότητα, αγοράστε ολόκληρα κρέατα και κόψτε τα μόνοι σας ή ζητήστε από έναν κρεοπώλη να σας το κόψει σε φέτες κατά την αγορά.

Χρόνος: Εάν σκοπεύετε να καταψύξετε το κρέας ντελικατέσεν, είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά. Όσο περισσότερο διατηρείται το κρέας ντελικατέσεν εκτός κατάψυξης, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσει να σβήνει ή να μολυνθεί, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ασφάλεια και την ποιότητα του αποψυγμένου προϊόντος.

Υγιεινή: Όταν χειρίζεστε αλλαντικά, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια, τα σκεύη, οι επιφάνειες και τα αντικείμενα αποθήκευσης είναι καθαρά.

Μερίδες: Τα κρέατα deli μπορούν να καταψυχθούν κομμένα σε φέτες ή ολόκληρα. Ωστόσο, οι φέτες μπορούν να τεμαχιστούν πιο εύκολα και ξεπαγώνουν πιο γρήγορα.

Συσκευασία: Το κρέας ντελικατέσεν πρέπει να είναι τυλιγμένο ή σε σακούλα, διασφαλίζοντας ότι απομακρύνεται όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας. Το χαρτί κεριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ των στρώσεων για τη μείωση του κολλήματος. Εάν το έχετε αγοράσει προσυσκευασμένο, είναι καλύτερο να το τυλίξετε πάνω από τη συσκευασία ή να το ξανατυλίξετε.

Κατάψυξη: Καταψύξτε στους 0°F (-18°C) ή πιο κρύα σε μία στρώση αρχικά. Όταν καταψυχθεί, το κρέας μπορεί να στοιβάζεται για αποθήκευση. Όσο πιο γρήγορα παγώνει το κρέας, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα.

Επισήμανση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ετικέτες και ημερομηνία στις συσκευασίες του κρέατος με μερίδες, ώστε να γνωρίζετε πόσο καιρό έχει παραμείνει στην κατάψυξη. Θα μπορούσατε επίσης να συμπεριλάβετε μια ημερομηνία χρήσης 1–2 μηνών για να σας υπενθυμίσει πότε πρέπει να το φάτε για καλύτερη ποιότητα.

Απόψυξη: Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα αλλαντικά στο ψυγείο. Αποφύγετε την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων αν είναι δυνατόν, καθώς το κρέας μπορεί να ξεπαγώσει ανομοιόμορφα ή να αρχίσει να ψήνεται, επηρεάζοντας την ποιότητα. Μην κάνετε απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατανάλωση και αποθήκευση: Καταναλώστε τα αποψυγμένα αλλαντικά το συντομότερο δυνατό και κρατήστε οποιαδήποτε μερίδα που δεν έχετε φάει στο ψυγείο. Εάν το κρέας καταψύχθηκε αμέσως μετά την αγορά, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για 3–5 ημέρες ή 2 εβδομάδες για προσυσκευασμένα, κλειστά προϊόντα.

Ασφάλεια: Εάν το αποψυγμένο κρέας μυρίζει, έχει πρασινωπό χρώμα ή είναι γλοιώδες, είναι καλύτερο να το πετάξετε.

Πηγή: healthline.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ