2024-03-03 19:36:19
Φωτογραφία για Τέμπη: Ποιο το νομικό αποτέλεσμα από τις 1,2 εκατ. υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα
Τι απαντά η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, για το διαδικτυακό ψήφισμα που αφορά στα Τέμπη.

Eurokinissi | Λεωνίδας Τζέκας

Πάνω από 1,2 εκατ. υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο διαδικτυακό ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας θύματος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και πρόδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων, μέσω του οποίου ζητάται «η έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων».

ieidiseis.gr

Ως εκ τούτου, σε σχετικές δηλώσεις της στο MEGA την Κυριακή (03/03), η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, εξήγησε ποιο είναι το νομικό αποτέλεσμα που παράγεται από τις υπογραφές που συγκεντρώνονται για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.


Χαρακτηριστικά, λοιπόν, η ίδια είπε: «Δυστυχώς στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται κάτι βάσει του οποίου μπορεί να παραπεμφθούν οι υπουργοί, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η συλλογή υπογραφών στο δικό μας Σύνταγμα προβλέπεται μόνο προκειμένου να προταθεί προς την Βουλή η ψήφιση ενός νόμου. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν το έχει ο νόμος, αλλά το ίδιο το Σύνταγμα».

Ακόμα, όπως εξήγησε η Λίνα Παπαδοπούλου, θεσμικά δεν προκύπτει ούτε η υποχρέωση να έρθει το ζήτημα στην Βουλή προς συζήτηση. Επομένως, η συγκέντρωση υπογραφών είναι ένα εργαλείο για να ασκηθεί πολιτική πίεση.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ