2024-03-12 07:43:34
Φωτογραφία για Η SNCF, ο εθνικός σιδηρόδρομος της Γαλλίας ζητά επενδύσεις σε υποδομές
Το να γίνουν οι σιδηροδρομικές μεταφορές πιο ανταγωνιστικές, οι επενδύσεις σε υποδομές και οι πράσινες μεταφορές αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την SNCF, την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας, σύμφωνα με το μανιφέστο της που περιγράφει τις συστάσεις για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

euractiv.com

Το μανιφέστο, που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη (7 Μαρτίου), υποστηρίζει ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι η «ραχοκοκαλιά της κινητικότητας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα» και υποστηρίζει λύσεις σε επίπεδο ΕΕ που θα βοηθήσουν να γίνουν οι σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων ακόμη πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο σιδηρόδρομος είναι ο πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος μεταφοράς επιβατών. Ακόμη και με σχετικά χαμηλή παραγωγή άνθρακα, η SNCF λέει ότι η βιομηχανία, και ο τομέας των μεταφορών στο σύνολό του, πρέπει να συνεχίσουν να απελευθερώνονται από τον άνθρακα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι ο τομέας των μεταφορών είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.


Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της εταιρείας, Jérémie Pélerin, προειδοποιεί ότι «οι σιδηροδρομικές μεταφορές δεν θα αναπτυχθούν και δεν θα μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές», εάν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν ακολουθήσουν τις συμβουλές της SNCF.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ολόκληρος ο σιδηροδρομικός κλάδος έχει αισθανθεί πίεση πρόσφατα καθώς η επιτροπή μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη θέση της σχετικά με την οδηγία για τα βάρη και τις διαστάσεις , ψηφίζοντας για να επιτραπούν μεγαλύτερα και βαρύτερα φορτηγά στους δρόμους της ΕΕ και πέρα ​​από τα σύνορα των κρατών μελών. Αυτή η οδηγία θα ψηφιστεί από ολόκληρο το Κοινοβούλιο σε συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη (12 Μαρτίου).

«Είναι αλήθεια ότι η σιδηροδρομική κοινότητα [και] οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών ανησυχούν για την οδηγία για τα βάρη και τις διαστάσεις», δήλωσε ο Pélerin.

«Υπάρχει υψηλός κίνδυνος στροφής των τρόπων μεταφοράς από τις σιδηροδρομικές σε οδικές, επειδή η οδηγία θα έδινε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις οδικές μεταφορές», πρόσθεσε.

Ενώ ο Pélerin ισχυρίζεται ότι το μανιφέστο δεν αποτελεί απάντηση στη θέση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ορισμένες από τις συστάσεις του μανιφέστου φαίνεται να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των σιδηροδρόμων, ώστε να μην το καταστήσουν απαρχαιωμένο από τις οδικές μεταφορές.

Για παράδειγμα, η SNCF προτείνει να εσωτερικεύσει ο τομέας των μεταφορών το εξωτερικό του κόστος, όπως αυτό από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και να αντικατοπτρίζει το «πραγματικό» κόστος αυτού του τρόπου μεταφοράς στις τιμές των εισιτηρίων και σε άλλες χρεώσεις για τους καταναλωτές. Καθώς η εταιρεία πιστεύει ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ήδη πιο ενεργειακά αποδοτικές από τις οδικές, αυτό μπορεί να ωθήσει τους καταναλωτές και τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέξουν τις σιδηροδρομικές αντί για τις οδικές.

Η SNCF συνιστά επίσης την απαγόρευση της αύξησης των «μεγα φορτηγών», έτσι ώστε τα μεγέθη των εμπορευματοκιβωτίων να παραμείνουν συμβατά με τις διαστάσεις του τρένου, με τη σιδηροδρομική μεταφορά να παραμένει μια βιώσιμη επιλογή αποστολής. Ο Pélerin λέει ότι η απαγόρευση των βαρύτερων φορτηγών θα διατηρούσε επίσης τους δρόμους σε καλύτερη κατάσταση.

Η εταιρεία ζητά επίσης να σταματήσει η φορολογική μείωση στα καύσιμα για βαρέα φορτηγά οχήματα και η φοροαπαλλαγή για τις αερομεταφορές και να δημοσιοποιηθούν οι διαφορές στις εκπομπές μεταξύ των τρόπων μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στους καταναλωτές να επιλέξουν τον σιδηρόδρομο, εάν τον βλέπουν ως μια πιο πράσινη και λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική.

Επένδυση σε υποδομές

Ένας άλλος τρόπος για να γίνουν οι σιδηροδρομικές μεταφορές πιο ανταγωνιστικές και φιλικές προς το περιβάλλον είναι να επενδύσουμε στην αύξηση της χωρητικότητας και στην ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας. Η SNCF ζητά περισσότερες θέσεις στα τρένα, πιο συχνές συνδέσεις και υπηρεσίες σε περισσότερες αγροτικές περιοχές.

Ωστόσο, η SNCF και άλλες εταιρείες τρένων σε όλη την Ευρώπη θα χρειαστούν τεράστια χρηματικά ποσά για να το επιτύχουν αυτό, θα χρησιμοποιήσουν τρένα με μπαταρίες όταν οι γραμμές δεν ηλεκτροδοτούνται και θα εκσυγχρονίσουν τους σταθμούς.

Εκτιμά ότι θα χρειαστούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα έως το 2040 για να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα και να καταστεί η βιομηχανία στη Γαλλία πιο αποτελεσματική. Ενώ το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών και Μεταφορών της Γερμανίας αναφέρει ένα ποσό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 1.500 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

Αλλά ο Pélerin λέει ότι αυτό το ποσό πιθανότατα υποτιμά το πραγματικό ποσό που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της ηλεκτροκίνησης ολόκληρης της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής βιομηχανίας. Το τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ που αφιερώνεται στις υποδομές, και πιο συγκεκριμένα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας, με τα κράτη μέλη να είναι απίθανο να πληρώσουν τον λογαριασμό.

«Το ζήτημα σε επίπεδο κρατών μελών είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι πιο περιοριστική επειδή τα χρόνια του COVID έχουν τελειώσει», είπε ο Pélerin.

«[Η χρηματοδότηση] μπορεί να προέλθει από τα κράτη μέλη, αλλά νομίζω ότι η λύση είναι πολυεπίπεδη. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης».

Το μανιφέστο του SNCF ζητά τη χρήση εσόδων από την αγορά άνθρακα της ΕΕ, τα τέλη οδικών μεταφορών, τους αεροπορικούς φόρους και το ιδιωτικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση έργων σιδηροδρομικής υποδομής.

«Πρέπει να βρούμε νέους πόρους εκτός των προϋπολογισμών των κρατών μελών, (και) εκτός των παραδοσιακών προϋπολογισμών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ακόμη και αν ο σιδηροδρομικός τομέας λάμβανε μεγάλη εισροή μετρητών, ο κλάδος μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενη ικανότητα λόγω ελλείψεων προσωπικού σε ολόκληρο τον κλάδο και δυσαρέσκειας από τους υπαλλήλους των συνδικάτων.

«Οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα είναι πάντα δύσκολες», είπε ο Pélerin. Πρόσθεσε ότι το SNCF προσπάθησε να κατευνάσει τους συνδικαλιστικούς υπαλλήλους με αυξήσεις μισθών που ευθυγραμμίζονται με τον πληθωρισμό. Τονίζοντας ότι η SNCF έχει προσλάβει περισσότερους από 25.000 υπαλλήλους το 2023.

Αν και παραδέχτηκε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν κάνει βήματα προόδου στη νομοθεσία που είναι φιλική προς τους σιδηροδρόμους, υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να βοηθηθεί η σιδηροδρομική βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική και λιγότερο εντάσεως άνθρακα.

«Είναι απλώς προτάσεις», είπε ο Pélerin για το περιεχόμενο του μανιφέστου. «Βρίσκονται εκεί για να δημιουργήσουν συζήτηση και να αλλάξουν. Ο σιδηρόδρομος δεν είναι η μόνη λύση, αλλά είναι μέρος της λύσης», πρόσθεσε.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ