2024-03-17 10:14:39
Φωτογραφία για Στην υγειά σας! Αστρονόμοι ανακάλυψαν αλκοόλη στο διάστημα!
Εκτός από την αλκοόλη και το ξύδι ανακάλυψαν κι άλλες οργανικές ενώσεις όπως μεθάνιο (CH4), μυρμηκικό οξύ (HCOOH), αιθανάλη (CH3CHO) κ.ά. Τα πολύπλοκα οργανικά μόρια ανιχνεύθηκαν από τους επιστήμονες χάρη στο ειδικό όργανο υπερύρθρων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Τα μόρια εντοπίστηκαν γύρω από τους πρωτοαστέρες του Γαλαξία μας, NGC 1333 IRAS 2A και IRAS 23385+6053. Πρόκειται για άστρα τόσο νεαρά που γύρω τους δεν έχουν ακόμα σχηματιστεί πλανήτες. Το IRAS 23385+6053 εκτιμάται ότι απέχει 15.981 έτη φωτός από τη Γη.

Η νέα παρατήρηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων, επειδή τα μόρια που ανιχνεύθηκαν γύρω από τα άστρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμα συστατικά για δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους. Αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν μελλοντικά να ενσωματωθούν στους πλανήτες που πιθανότατα θα σχηματιστούν τελικά γύρω από αυτά τα αστέρια.

Αυτό το εύρημα θα βοηθήσει στο να δοθεί απάντηση σε ένα από τα μακροχρόνια ερωτήματα στην αστροχημεία:. «Ποια είναι η προέλευση των πολύπλοκων οργανικών μορίων ή (complex organic molecules=COMs) στο διάστημα; Προκύπτουν σε αέρια ή σε παγωμένη φάση;».


Η ανίχνευση COMs σε διαστρικούς πάγους δείχνει ότι οι χημικές αντιδράσεις στερεάς φάσης στις επιφάνειες των κόκκων ψυχρής σκόνης που περιβάλλουν τους δύο πρωτοαστέρες, μπορούν να δημιουργήσουν πολύπλοκα είδη μορίων.

πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/science/562936081/astronomoi-anakalypsan-alkool-sto-diastima/ – https://science.nasa.gov/missions/webb/cheers-nasas-webb-finds-ethanol-other-icy-ingredients-for-worlds/?utm_source=TWITTER&utm_medium=NASAWebb&utm_campaign=NASASocial
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ