2024-04-13 08:27:04
Φωτογραφία για Ένα υπέροχο παραδοσιακό σπίτι στην Πάτμο
Ένα αγροτόσπιτο του 16ου αιώνα στην Πάτμο έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα ομορφότερα σπίτια του νησιού και σημείο αναφοράς τόσο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής όσο και Μεσογειακού ύφους διαμόρφωσης.  

Το κτίσμα παρέμενε εγκαταλελειμμένο για παραπάνω από 25 χρόνια έως την δεκαετία του ΄60 που πέρασε στην κατοχή του σχεδιαστή John Stefanidi οπότε και άρχισε η "μεταμόρφωσή του". 

Αποτελείται από τρία επίπεδα και ελεύθερης πρόσβασης ταράτσα ενώ η θέα που προσφέρει τόσο στην θάλασσα όσο και στο ξακουστό μοναστήρι του Αγ.Ιωάννη της Πάτμου είναι πραγματικά μοναδική. 

"Παντού είναι η θάλασσα, ατσαλένιο μπλε, γαλάζιο, τυρκουάζ, πιο βαθύ ζαφείρι, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου" γράφει για το συγκεκριμένο σημείο του νησιού ο John Stefanidis στο βιβλίο του "An Island Sanctuary". 

Κατά την αναμόρφωση του κτίσματος έχει διατηρηθεί ανέπαφη η παραδοσιακή του αρχιτεκτονική ενώ στην όλη εσωτερική διαμόρφωση και διακόσμηση έχουν χρησιμοποιηθεί εκτός από παραδοσιακά και κάποια πολύ ιδιαίτερα και ταιριαστά στοιχεία νεώτερης αισθητικής.  



Και οι εξωτερικοί χώροι του οικήματος δημιουργούν μια εξίσου μαγευτική ατμόσφαιρα, κατάφυτοι από κυπαρίσσια, εσπεριδοειδή, φοίνικες, ροδιές και πλήθος Μεσογειακών καλλωπιστικών και βοτάνων, ενώ οι εξωτερικοί χώροι αναψυχής είναι διαμορφωμένοι σε απόλυτα λιτό παραδοσιακό ύφος.  Η όλη αισθητική και ατμόσφαιρα του σπιτιού αλλά και του νησιού συνοψίζονται σε όσα χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο βιβλίο του "A Designer's Eye": 

«Έρχεται μια στιγμή στη ζωή που αξιολογείς τις φιλίες που σου έχουν δώσει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, διασκέδαση και στοργή. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για ένα μέρος ή ένα σπίτι. Στη διάρκεια της ζωής μου, είναι ένα σπίτι και ένας κήπος στο νησί της Πάτμου, στην Ελλάδα, που έχουν γαλουχήσει την ψυχή».





ΠΗΓΗ:

houseandgarden.co.uk



soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ