2025-03-02 23:37:02
Φωτογραφία για Αστράντια. Ένας πολύ όμορφος θάμνος ιδανικός για μικρούς κήπους
Εντυπωσιακής όψης και εύκολης καλλιέργειας βολβώδες με έντονη καλοκαιρινή ανθοφορία. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Το όνομά της προέρχεται από το Λατινικό "aster" (αστέρι) λόγω του σχηματισμού που δημιουργούν τα αστεροειδή ανθικά βράκτια της Αστράντια.

Βολβώδες καλοκαιρινής ανθοφορίας που  ύψος μπορεί να φτάσει περίπου τα 70-80cm ενώ η παράπλευρη ανάπτυξή της δεν ξεπερνά τα 30-40cm

Το φύλλωμα αποτελείται από ανοιχτοπράσινα δαντελωτά φύλλα και αναπτύσσεται στη βάση του φυτού, ενώ τα λουλούδια εμφανίζονται στην άκρη των ορθόκλαδων ψηλών βλαστών. 

Η Αστράντια διαθέτει περισσότερες από δέκα ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στο χρώμα των λουλουδιών που μπορεί να είναι κόκκινα, λευκά ή ροζ-μωβ

Η καλλωπιστική αξία της Αστράντιας οφείλεται στα πολύ ιδιαίτερης όψης λουλούδια αλλά και στην γενική μορφολογία του φυτού που αναπτύσσεται κυρίως κατά ύψος, χωρίς να καταλαμβάνει μεγάλο χώρο που την κάνει ιδανική για καλλιέργεια σε μικρούς κήπους.


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπορντούρες, διαδρόμους, ως φυτό δεύτερης σειράς σε παρτέρια, σε βραχόκηπους  αλλά και για εδαφοκάλλυψη, ενώ το ίδιο ικανοποιητικά αναπτύσσεται και τοποθετημένη σε γλάστρες - ζαρντινιέρες σε κήπους ή φωτεινά μπαλκόνια. 

Σε παρτέρια συνδυάζεται πολύ όμορφα με κάθε μορφής διακοσμητικά χόρτα, αγρωστώδη, αρωματικά - βότανα και δημιουργεί μια πολύ όμορφη εικόνα σε καλοκαιρινούς Μεσογειακούς κήπους

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Αστράντια εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου.   

Θέση: Στο Μεσογειακό κλίμα ευδοκιμεί ιδανικά σε ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από τον έντονο ήλιο του μεσημεριού ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού.   Μερικές ώρες πρωινού ή απογευματινού ήλιου είναι αρκετές για την Αστράντια, ενώ σε συνθήκες πλήρους σκιάς η ανθοφορία της είναι αισθητά μειωμένη. 

Είναι περισσότερο ανθεκτική σε συνθήκες υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών γι΄αυτό και σε περιοχές με ιδιαίτερα ζεστά καλοκαιρία θα πρέπει να προστατεύεται και από τον έντονο θερμό αέρα και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει τις ποσότητες νερού που χρειάζεται μέσω του ποτίσματος, ειδικά κατά το αρχικό στάδιο φύτευσης έως την πλήρη εγκατάστασή της. 

Πότισμα: Η Αστράντια έχει αυξημένες απαιτήσεις σε νερό. Στην διάρκεια της άνοιξης θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2-3 ημέρες, 2-3 ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. Τις πιο ζεστές περιόδους του καλοκαιριού απαιτεί πότισμα ακόμη και καθημερινά έτσι ώστε το χώμα να διατηρεί μόνιμα μια σχετική υγρασία, αλλά θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.

Κατά την διάρκεια του ποτίσματος κατευθύνετε το νερό στις ρίζες χωρίς να βρέχονται τα άνθη και το φύλλωμα. 

Φυτά τοποθετημένα σε δοχεία φύτευσης απαιτούν, γενικά, συχνότερο πότισμα. 





Λίπανση: Ένα γενικής χρήσης ενισχυτικό σε κόκκους, κάθε 15-20 ημέρες, από την άνοιξη έως τα μέσα του φθινοπώρου ευννοεί την ανθοφορία και την γενική της ανάπτυξη. Φυτά σε γλάστρες ευννοούνται περισσότερο από λιπάσματα για ανθοφόρα σε υγρή μορφή. 

Αποφεύγετε, γενικά, τις λιπάνσεις σε περιόδους που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Κλάδεμα: Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, στις αρχές του φθινοπώρου, οι ψηλοί βλαστοί κλαδεύονται ώστε το φυτό να αναγγενηθεί την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Αφαίρεση τυχόν μαραμένων - ξερών βλαστών και φύλλων μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός 

Η Ρουέλια ανθοφορεί από τον Ιούνιο έως τις αρχές του Φθινοπώρου.

Η αφαίρεση των μαραμένων-ξερών λουλουδιών συμβάλλει σε ακόμη εντονότερη ανθοφορία. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται την άνοιξη με διαίρεση των ριζωμάτων ενώ και οι βολβοί φυτεύονται αρχές της άνοιξης όταν περάσουν τα έντονα κρύα.

Αν και δεν συγκαταλλέγεται στα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά στην χώρα μας σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Αστράντιας αλλά και βολβούς να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτόν τον πραγματικά όμορφο θάμνο με τα πολύ ιδιαίτερα λουλούδια.
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ