2012-07-03 13:05:03
Φωτογραφία για Σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών
Το αίτημα της Κυβέρνησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) κατά 31.330 εκατομμύρια ευρώ, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης να αποδοκιμάζουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που παρουσιάστηκε από πλευράς Κυβέρνησης ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι από το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας προκύπτουν πολλά ερωτηματικά.

«Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η σύγχυση, η αβεβαιότητα και ευθυνοφοβία που καταγράφεται σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης επεκτείνεται με το χειρότερο τρόπο και στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται ΚΑ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, σε σχέση με τα έσοδα της εταιρείας και τη μείωση των εξόδων της, έχουν διαψευστεί από τα γεγονότα. Οι εκτιμημένες και προβλεπόμενες ζημιές της εταιρείας για το 2012 είναι διπλάσιες από αυτές που μας έλεγαν πέρσι ότι θα είναι» ανέφερε.


Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «ακόμα και αν εφαρμοστεί το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο συμφωνήθηκε σε επίπεδο διυπουργικής επιτροπής, αυτό θα σημαίνει ότι το 2012 η εταιρεία θα παρουσιάσει ζημιές της τάξης των 7εκ. ευρώ».

Ανέφερε ότι μετά την παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας η πλειοψηφία των υπαλλήλων θα πάρει αυξήσεις και το μισθολόγιο της εταιρείας σε σύγκριση με πέρσι θα είναι αυξημένο.

Ερωτηματικά προκύπτουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, και σε ό,τι αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων στο προσωπικό που θα απολυθεί. «Βασικό ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών είναι ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για το προσωπικό που θα απολυθεί», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι τα πράγματα πλέον δεν είναι τόσο απλά σε ό,τι αφορά τέτοιες δαπάνες, εφόσον η Κύπρος είναι πλέον υπόλογη και στην Τρόικα.

Είναι παραδοχή, όπως είπε, από πλευράς ΔΣ ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις αποζημιώσεις.

«Μας λένε ότι θα απολυθεί προσωπικό και θα εξοικονομηθούν 9.5 εκ., ωστόσο οι αποζημιώσεις που θα δοθούν είναι πέραν των 17 εκ και αυτές οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν από την εταιρεία, άρα συμφέρει στην εταιρεία να μην τους απολύσει» ανέφερε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει κίνδυνος η συμμετοχή του κυβέρνησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑ να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Γι` αυτό εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο θα επιτρέπει και στους ιδιώτες να επενδύσουν και να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο και σε οποιουσδήποτε τρίτους να εισέλθουν σε αυτή την εταιρεία και να επενδύσουν» είπε.

«Πρέπει να απαντήσουμε στους 1100 εργαζόμενους των ΚΑ κατά πόσον μας ενδιαφέρουν μόνο οι Προεδρικές εκλογές ή κατά πόσον μας ενδιαφέρει και η δική τους βιωσιμότητα» είπε, προσθέτοντας ότι «εάν κάποιοι απλά για μικροπολιτικές σκοπιμότητες θέλουν να μεταθέσουν το πρόβλημα λίγο παρακάτω, αυτό δεν σημαίνει ότι εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της εταιρείας και τους Κύπριου φορολογούμενου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «ουσιαστικά επιχειρείται μέσω του δημοσίου χρήματος για άλλη μια φορά να εξασφαλιστεί η ολιγόμηνη επιβίωση της εταιρείας», ενώ την ίδια ώρα «όλες οι δύσκολες αποφάσεις αφήνονται για παρακάτω».

«Αυτό δεν αποτελεί σοβαρό και υπεύθυνο χειρισμό του ζητήματος» κατά το Βουλευτή του ΔΗΣΥ.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή Οικονομικών δεν έχει ενώπιόν της «ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης της εταιρείας». Ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε αμφιβολία ότι υπάρχουν ελπίδες για ένα τέτοιο σχέδιο και είναι γι` αυτό, όπως είπε, που ο ΔΗΣΥ επιμένει πως «μόνο με τη συγκεκριμένη αποφασιστική επιδίωξη της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή μπορούμε να γλυτώσουμε την εταιρεία, θέσεις εργασίας, αλλά να απαλλάξουμε τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη από το επαναλαμβανόμενο ετήσιο χαράτσι υπέρ των ΚΑ».

Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης, διάσωσης και εξυγίανσης των ΚΑ θα ήταν εντελώς ανεύθυνο οι Βουλευτές να εγκρίνουν οποιαδήποτε κεφάλαια τα οποία δεν θα έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.

«Δεν είδαμε κανένα ουσιαστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της εταιρείας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβίωσή της» ανέφερε, προτείνοντας όπως το Υπουργικό Συμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, διορίσει ad hoc επιτροπή με πρόσωπα που είναι σε θέση, με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων, να μελετήσουν και να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, που να αποτελέσει και τη βάση για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είπε ο Βουλευτής, η ad hoc επιτροπή, θα υποβάλει αυτό το σχέδιο για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση. Μετά την έγκριση του σχεδίου, εξήγησε, το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, θα διορίσει τα 8 από τα 11 μέλη του ΔΣ των ΚΑ, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το σχέδιο που υπέβαλε η Κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής «εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, παρουσιάζει κενά, και αναπηρίες».

«Εμείς συμφωνούμε να στηριχτούν οι ΚΑ, αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση αυτή η στήριξη να αποβεί σε βάρος των πολιτών και των οικονομικών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους Οικολόγους, είπε, «δεν θα πάρουν πιστώσεις εάν δεν παρουσιάσουν εγγυήσεις για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος βιωσιμότητας των ΚΑ».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή δεν θα πρέπει να εγκρίνει οποιεσδήποτε περαιτέρω πιστώσεις εάν δεν διασφαλιστεί ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης των ΚΑ «και όχι μόνο ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο επιβίωσης» είπε.

Εξάλλου, σε υπόμνημα της προς του βουλευτές η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει ότι δεν είναι εναντίον της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και την προώθηση και εφαρμογή ενός πραγματικά βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης, με τη συνεισφορά και των μελών της, αλλά αντιθέτως «τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑ με ποσό 45 εκ. ευρώ, αλλά όχι υπό τη μορφή παραχώρησης λευκής επιταγής, όπως έγινε με την περίπτωση της Eurocypria, με τα γνωστά σε όλους καταστροφικά αποτελέσματα».

Η ΠΑΣΥΠΙ προτείνει συγκεκριμένα τη σύνδεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με έναν οδικό χάρτη σταδιακής αποδέσμευσης των κονδυλίων, ο οποίος να είναι άρρηκτα συναρτημένος με την εκπόνηση και τα διάφορα στάδια υλοποίησης ενός βιώσιμου λειτουργικού σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο θα αποτελεί και την εναλλακτική λύση μέχρι την εξεύρεση του κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή/συνεργάτη.

Προτείνει παράλληλα όπως η παρούσα Διοίκηση, «η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή τραγική κατάσταση στις ΚΑ, αντικατασταθεί από μια Διοίκηση με νέους πιο καταρτισμένους και με πιο σύγχρονες αντιλήψεις ανθρώπους, με ξεκάθαρους όρους εντολής την ανασυγκρότηση και αναδόμηση της εταιρείας» η οποία νέα Διοίκηση, «θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην εκπόνηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει πρώτιστα να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και ταυτόχρονα να την καθιστά ελκυστική σε πιθανούς ενδιαφερόμενους σοβαρούς επενδυτές.

Η Συντεχνία σημειώνει δε πως το υφιστάμενο σχέδιο, όπως έχει εκπονηθεί από τη Διοίκηση/ Υπουργείο Εργασίας, δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη διαχρονικά ομαλή λειτουργία της εταιρείας και πως τυχόν υπερψήφιση του εκτός του ότι αντιβαίνει της νομοθεσίας περί προστασίας των μισθών νόμου του 2007 (Ν.35(1)/2007) θα είναι μια επανάληψη του σεναρίου Eurocypria, με αποτέλεσμα και πάλι οι φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα ακόμα δυσβάσταχτο κόστος.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ