2012-07-03 17:46:08
Φωτογραφία για Ράϊχενμπαχ:Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσκολοι δρόμοι», επισήμανε ο επικεφαλής της κοινοτικής ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας αν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά της χώρας», δήλωσε σήμερα το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.

Χ. Ράιχενμπαχ: H ανάπτυξη δεν θα έρθει αύριο

«Περιμένω με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, «έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη λήψη αποφάσεων στην ελληνική Διοίκηση».

Αναφερόμενος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ανάγκη «βελτίωσης των εξαγωγών, απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».


Εξειδικεύοντας τη θέση του στο θέμα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία όμως είναι πολύπλοκα και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο που θα κρατά μια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του διοικητικού βάρους και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. «Το πρώτο βήμα είναι να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τις εξαγωγές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις «πολύ σημαντικές για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας».

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις. «Το πρώτο βήμα (για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση) είναι να καταβληθούν τα καθυστερούμενα που έχουν συσσωρευτεί», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει επιφέρει μια εικονική πιστωτική συρρίκνωση για τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις χρηματαγορές και δυσκολεύονται να δανειστούν. Την ίδια ώρα, το κράτος, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υπό την απειλή της εξάντλησης των αποθεμάτων.

Όπως προειδοποιεί η ομάδα δράσης, η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων. «Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν δεν ξεπεραστεί η δυσχέρεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση», επισήμανε ο Ράιχενμπαχ.

Ν. Μηταράκης: Στοίχημα η ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή

«Το στοίχημα είναι να επιτευχθεί σταθεροποίηση και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αυτή η κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της», δήλωσε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο για να παράξει και να δείξει απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ακόμη ότι αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Συζητάμε λοιπόν, σημείωσε, τις αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος, οι οποίες από μόνες τους δεν θα βελτιώσουν το πρόγραμμα, εάν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσα το φορολογικό σύστημα να γίνει σταθερό, ενώ σημείωσε ότι κομβικός στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις και κεφάλαια στην Ελλάδα και η χώρα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα.

Αναφερόμενος στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες δήλωσε ότι προωθείται η δημιουργία τους με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, όπως είπε, σημαντική είναι η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, αλλά και η προ αδειοδότηση στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί μέσω αυτής επιτυγχάνεται αύξηση της αξίας για την κρατική περιουσία.

Σε ό,τι αφορά τέλος το Δημόσιο, επισήμανε ότι η ποσοτική μείωση του θα επιτευχθεί μέσω αυστηρότερου πλαισίου και σημείωσε ότι το πρόβλημα του Δημοσίου είναι η αποτελεσματικότητα και όχι η ποσότητα.

Κώστας Μητρόπουλος: Δεν έχουμε άλλο χρόνο

Το σχεδιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σκιαγράφησε κατά την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστας Μητρόπουλος, κάνοντας επίσης ένα μίνι απολογισμό του έργου του Ταμείου τους τελευταίους 11 μήνες από την ίδρυσή του.

Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος και υπογράμμισε πως δεν έχουμε άλλο χρόνο και ότι απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το διάστημα των τελευταίων 11 μηνών, από την ίδρυση του Ταμείου υλοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο νομικής και τεχνικής προετοιμασίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίησή τους, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 ολοκληρώθηκαν τέσσερις αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Ταυτόχρονα, στην αγορά έχουν τοποθετηθεί ακόμη έξι αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται εννέα αποκρατικοποιήσεις (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ ΟΔΙΕ], οι οποίες -όπως είπε- θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ σε εξέλιξη είναι η προετοιμασίες για άλλες 13 αποκρατικοποιήσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).

Επιπλέον, τόνισε, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.

Στόχος του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων είναι να προσελκύσει σημαντικά διεθνή κεφάλαια που θα επενδυθούν κυρίως στις υποδομές και στην ανάπτυξη γης και όπως εκτιμάται η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα επενδύσεων περίπου 8 δισ. ευρώ στα προσφερόμενα περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα, συνέχισε ο κ.Μητρόπουλος, πάνω από 18 δισ. ευρώ μπορεί να επενδυθούν στην ανάπτυξη γης σε έργα ορόσημα, όπως η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μέχρι και σε συγκεκριμένες μεσαίου μεγέθους επενδύσεις στον τουρισμό.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Ελληνικό, ο κ.Μητρόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εν εξέλιξη έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 5,5 δισ. ευρώ και θα αλλάξει την Αθήνα. Όπως σημείωσε, για τα 10 χρόνια κατασκευής του εκτιμάται θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά μέσο όρο 0,3% το χρόνο, προσθέτοντας περίπου 15.000 θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αυτήν την περίοδο το μοναδικό μέσο προσέλκυσης Ξένων Αμεσων Επενδύσεων (FDI) προς την χώρα. Η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους μεγαλύτερου των 25 δισ.ευρώ στην περίοδο μέχρι το 2020, που με τη σειρά τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα αυξήσουν συνολικά το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα προσθέσουν 150.000 νέες θέσεις εργασίας σε αυτήν την περίοδο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητρόπουλος σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση της MRB, το 81% του πληθυσμού θεωρεί ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας και το 74% ότι οι ιδιώτες θα διαχειριστούν την περιουσία καλύτερα, ενώ το 84% είναι βέβαιο ότι η αξιοποίηση θα φέρει επενδύσεις και θα προσθέσει θέσεις εργασίας. Ακόμη και για τις «ιερές αγελάδες» του Δημοσίου, η αποδοχή της αποκρατικοποίησης είναι μεγάλη (ενδεικτικά: ΤΡΑΙΝΟΣΕ 65%, Αεροδρόμια 62%, Λιμάνια 55%, ΟΠΑΠ 55%, ΔΕΠΑ 54%, ΔΕΗ  53%, ΕΛΤΑ 50%, ΕΥΔΑΠ 48%). Αντιστάσεις φυσικά εμφανίζονται, και κατά στιγμές με ένταση, στα σημεία που από καιρό υπάρχουν επενδυμένες πελατειακές σχέσεις, οι οποίες δεν επιθυμούν καμία αλλαγή.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Μητρόπουλο, η σημαντική προσπάθεια προώθησης των αποκρατικοποιήσεων σε διεθνείς επενδυτικούς κύκλους οδήγησε ήδη σε 17 ενδιαφερόμενους για τη ΔΕΠΑ, εννέα για το Ελληνικό, τρεις για τα Κρατικά Λαχεία και τρεις για το ΙΒC.

Συνδρομή Ράιχενμπαχ για την απεμπλοκή κονδυλίων της ΕΤΕπ ζητεί ο Κ. Χατζηδάκης

Στο μεταξύ, την στήριξη της Ομάδας Δράσης προκειμένου να απεμπλακούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζήτησε ο Κωστής Χατζηδάκης από τον Χορστ Ράιχενμπαχ, στη συνάντηση που είχε μαζί του νωρίτερα σήμερα.

Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη - Χ. Ράιχενμπαχ

Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρέθηκαν η πρόοδος του ΕΣΠΑ, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η τεχνική βοήθεια σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα ρευστότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό επί τάπητος τέθηκε συγκεκριμένα η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ιδέα για τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού Ταμείου.

Σχετικά με την απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε ότι αν και έχουν γίνει κάποια βήματα στις εξαγωγές και στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, υπάρχουν άλλοι τομείς όπως είναι οι δημόσιες προμήθειες στις οποίες διαπιστώνεται καθυστέρηση προσαρμογής.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι αρμοδιότητα της Task Force, ούτε αρμοδιότητα του υπουργείου του. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπό αποκρατικοποίηση και ανήκουν στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε θα πρέπει να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η αγορά όταν οι εταιρείες αυτές θα αποκρατικοποιηθούν.

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Task Force κι αν δεν υπήρχε οποιοσδήποτε άλλος, εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», τόνισε. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Ομάδα Δράσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα στελέχη της «δεν είναι ελεγκτές», αλλά «συνεργάτες της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά στην επίτευξη προόδου στα θέματα που συζητήθηκαν. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο δικός του ρόλος είναι να εντείνει τη συνειδητοποίηση ως προς τα θέματα αυτά και να συνδράμει την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση ώστε να εξασφαλιστεί και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

πηγή:naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ