2012-07-03 21:37:03
Φωτογραφία για Κυνηγούν τον Βγενόπουλο στην Κύπρο!
Μετά την δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, την Κυριακή, ότι η Κύπρος αναγκάζεται να μπει στον Μηχανισμό Στήριξης, εξαιτίας των κυπριακών τραπεζών, δεκάδες τραπεζίτες και βουλευτές υποστηρίζουν ότι βασικό ρόλο στην σημερινή κατάσταση της Μεγαλονήσου έπαιξε «η διοίκηση Βγενόπουλου». Όπως σας είχαμε πει, σήμερα απαιτούνται 1.8 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, που για πάνω από 100 χρόνια ήταν το διαμάντι του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Λίγο αφότου η Λαϊκή Τράπεζα έγινε Marfin Bank άρχισε η πτώση Η σημερινή ηγεσία του ομίλου εξηγεί πώς επί διοίκησης Βγενόπουλου, το 2007, δόθηκαν δάνεια σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, για να αγοράσουν μετοχές της Marfin Investment Group, την περίοδο της θηριώδους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ.

Και σαν να μην έφτανε η αλόγιστη δανειοδότηση, η τράπεζα αγόραζε αφειδώς ελληνικά ομόλογα το 2009, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση, τα οποία στην συνέχεια υπέστησαν haircut, ενώ έδιναν απλόχερα μισθούς του ενός εκατομμυρίου ευρώ και άνω σε στελέχη, που πηγαινοέρχονταν με ιδιωτικά αεροπλάνα μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας και Λονδίνου! Έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο κ. Βγενόπουλος σημάδεψε την Κύπρο και την οικονομία της.


Τον περασμένο Νοέμβριο οι Αρχές της Μεγαλονήσου άσκησαν πιέσεις στον κ. Βγενόπουλο να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Στην διάρκεια ερευνών από τη νέα διοίκηση διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές, οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου, όπως σας είπαμε.

«Η Λαϊκή τα προηγούμενα χρόνια αγόραζε, χωρίς έλεγχο, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Περισσότερα από όσα σήκωνε το χαρτοφυλάκιό της», εξηγεί ο πρόεδρος της Λαϊκής κ. Μιχάλης Σαρρής.

Επιπλέον, η τράπεζα δάνεισε με πάνω από 700 εκατ. ευρώ φυσικά πρόσωπα, τα οποία αγόρασαν μετοχές της MIG στην τιμή των 6,7 ευρώ. Η τιμή της μετοχής σήμερα έχει υποχωρήσει στα 20 λεπτά και τα δάνεια στα 510 εκατ. ευρώ. Οι εμπράγματες εγγυήσεις όμως δεν υπερβαίνουν τα 140 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται να διαταχθεί έρευνα από τις κυπριακές αρχές

Οι Αρχές της Κύπρου κατηγορούν τον Α. Βγενόπουλο ότι δεν άσκησε σωστή διοίκηση στην τράπεζα και δεν αποκλείουν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να διατάξει έρευνα για το τι τελικώς συνέβη.

Το ζήτημα απασχόλησε την Κυπριακή Βουλή και κατά την διάρκεια συνεδρίασης ο βουλευτής κ. Ζαχαρίας Κουλίας αναρωτήθηκε «Πώς είναι δυνατόν να μετατραπεί σε αέρα μια ολόκληρη τράπεζα; Κανείς από τις Αρχές δεν το κατάλαβε;».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα δάνεια από τη Marfin στον όμιλο MIG υποδεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση, όταν η σχέση μεταξύ του ομίλου MPB και του ομίλου MIG δημιουργεί την εντύπωση ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έγκριση των δανείων αυτών.

Τα μετοχοδάνεια

Στο θέμα είχε αναφερθεί με επιστολή του προς τους προέδρους του Αρείου Πάγου και της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ο τότε πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Τσιρώνης.

«Επίσημα στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η Τράπεζα Μarfin έκανε εκτεταμένη χρήση μετοχοδανείων (δηλαδή δάνεια που δίνονται για αγορά μετοχών με collateral τις ίδιες τις μετοχές), για τη χρηματιστηριακή στήριξη της μετοχής της ΜΙG και των θυγατρικών της, δίνοντας μετοχοδάνεια σε επώνυμους εφοπλιστές και επιχειρηματίες αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες είναι μετοχικά συνδεδεμένες με τον όμιλο MIG», έγραφε, ενώ παρέθετε τα παρακάτω στοιχεία.

- Δάνεια ύψους 1,3 δισ. δόθηκαν σε φίλια φυσικά και νομικά πρόσωπα για αγορές μετοχών, εκ των οποίων 0,8 δισ. για να συμμετάσχουν στην πολυδιαφημισμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,2 δισ. της MIG τον Ιούλιο του 2007.

- Δάνεια ύψους 1,8 δισ. δόθηκαν σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις με τη MIG για τη στήριξη των μετοχών εταιρειών του ομίλου MIG ή εταιρειών των μετόχων της MIG.

- Δάνειο ύψους 0,4 δισ. δόθηκε στην Dubai Investment Group, βασικό μέτοχο των εταιρειών MIG, του οποίου η είσοδος στη MIG τον Μάιο του 2006 διαφημίστηκε ως η μεγάλη αραβική επένδυση. Αποτελεί αντικείμενο ειδικής διερεύνησης κατά πόσον η επένδυση αυτή ήταν εικονική μέσω κεφαλαίων που δάνεισε η ίδια η τράπεζα με παραπλάνηση των επενδυτών.

- Αντίστοιχα δάνεια έχει δώσει και ο κυπριακός όμιλος Marfin Popular Bank (μητρική εταιρεία της Marfin Egnatia Bank).

«Τα μετοχοδάνεια αυτά είναι τριπλάσια των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου Marfin και δόθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους δανειζόμενους λόγω των στενών δεσμών μεταξύ της MIG και της Marfin… Όλα τα δάνεια για τις μετοχές ήταν εξασφαλισμένα με ασυνήθιστα πλεονεκτικούς όρους για τους δανειζόμενους χάρη στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στη MIG και τη Marfin», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ