2012-07-03 22:48:03
Φωτογραφία για Τα χρέη του δημοσίου απογειώθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ
Ενδεικτικό (σε έναν βαθμό) του γιατί έχει επέλθει ασφυξία στην αγορά είναι το γεγονός πως τα «φέσια» του Δημοσίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φθάσει τα 6,8 δισ. ευρώ. Μόνο το Μάιο, δε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ στα τέλη Μαϊου από 6,27 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συνολική οφειλή τους να ανέρχεται στα 2,92 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα χρέη των νοσοκομείων, στα 1,98 δισ. από 1,58 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι ΟΤΑ χρωστούν 781 εκατ. ευρώ και τα υπουργεία 837 εκατ. ευρώ.

Η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά παραμένει και διογκώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η ταμειακή στενότητα του κράτους δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Παράλληλα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, το ταμειακό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνηση παρέμεινε πλεονασματικό κατά 555 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πλεόνασμα αυτό μειώνεται διαρκώς από μήνα σε μήνα. Εάν συμπεριληφθεί και η αποπληρωμή των τόκων, τότε η γενική κυβέρνηση παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 8,1 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ