2012-07-05 07:24:03
Φωτογραφία για ΜΑΧΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε κυνήγι ισορροπιών έχουν αποδυθεί οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης που επιχειρούν με απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να....χωρέσουν στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, που θα εκφωνήσει το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, τα σημεία σύγκλισης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Μόνο που, όπως είναι εμφανές, ο καθένας θέτει διαφορετικές προτεραιότητες και προτάσσει άλλη ...δοσολογία στα μέτρα για την ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και στο χρόνο κατά τον οποίο θα ξεδιπλωθούν συγκεκριμένες διεκδικήσεις στο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου.

Γι αυτό, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, δεν ήταν αρκετή η σύσκεψη της Τετάρτης (4.7.2012) στο Μαξίμου και δόθηκε νέο ραντεβού της «τριμερούς» για το μεσημέρι της Πέμπτης.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ στην ομάδα των «3» μετέχει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Δ
. Χατζησωκράτης, ο οποίος κινήθηκε στη λογική ότι όλα εξετάζονται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και με βάση νέους , πιο θετικούς συσχετισμούς που αναδεικνύονται στην Ευρώπη. Με αυτό κατά νου, άλλωστε οδεύουν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα , έχοντας να "δείξουν" μέτρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, για τον εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και για την ανασυγκρότηση της χώρας, για να διεκδικήσουν παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και λιγότερα βάρη για τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα.

Το "όχι στις απολύσεις" στο δημόσιο τομέα, όχι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων , όχι νέοι φόροι τίθενται ως κόκκινη γραμμή από τη ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες , έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων εξειδικευμένα μέτρα για αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα και επίσπευση με άμεσες ενέργειες αποκρατικοποιήσεων, κυρίως στις περιπτώσεις όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συνδέεται με επενδύσεις σε υποδομές και θέσεις εργασίας (π .χ. λειτουργικό έργο ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Η ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται ιδιωτικοποιήσεις με στρατηγικό επενδυτή σε οργανισμούς που αφορούν Ενέργεια αλλά και σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ , αν και δεν λέει "όχι" σε στρατηγικές συμμαχίες . Θετικά έχει εκφραστεί σε ιδιωτικοποίησεις που αφορούν τον ενώ διάκειται θετικά σε ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών, όπως ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, ο ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος).

Στην τελική εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων, ανά υπουργείο, και ανά τομέα, υπήρξε συζήτηση για το θέμα της εφεδρείας, αλλά τελικά , σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν δέχεται αυτή την επιλογή, δεν θα τεθεί στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων ζήτημα εφεδρείας. Προκρίνεται η λύση των μετατάξεων, επισημαίνεται από τη ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά στο θέμα της νομοθεσίας για την ιθαγένεια, συμφωνήθηκε να παραπεμφθεί σε διακομματική επιτροπή ώστε να υπάρξει προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος).

Στη νέα συνάντηση της ομάδας των «3» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Πέμπτης (5.6.2012) θα επιχειρηθεί, στη βάση των σημείων της σύγκλισης, να υπάρξει ιεράρχηση των εξειδικευμένων μέτρων και συμφωνία για τις προτεραιότητες.

Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν θα τεθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού, όπως επεσήμαιναν από τη ΔΗΜΑΡ.
apospasma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ