2012-07-05 09:36:11
Φωτογραφία για Πως βλέπουν τα ζώα;
«Τα πραγματα δεν τα βλεπουμε όπως είναι, τα βλεπουμε όπως εμείς είμαστε», έλεγε η Γαλλίδα συγγραφέας, Αναΐς Νιν. Αυτή η φράση ισχύει απόλυτα όσον αφορά τον θαυμαστό κόσμο των ζώων, καθώς όλα τα είδη βλεπουν τα ίδια πραγματα αλλά τα αντιλαμβάνονται διαφορετικά.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Βασιλικής Εταιρίας, η οποία παρουσιάζει πως αντιλαμβανόμαστε εμείς μερικά αντικείμενα και πως τα αντιλαμβάνονται ορισμένα ζώα.

Όταν παίζουμε με τον σκύλο μας και του πετάμε μια μπάλα, το σκυλί δεν βλέπει τα φωτεινά χρώματα της μπάλας, καθώς δεν μπορεί να διακρίνει τα χρώματα. Δεν πρόκειται ακριβώς για αχρωματοψία, καθώς οι σκύλοι διακρίνουν αρκετές αποχρώσεις του μπλε. Βασίζονται κυρίως στην αυξημένη αίσθηση της όσφρησης.

Ένα είδος σκαθαριών αντανακλά φως από το σώμα του, το οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει. Δεν είναι γνωστός ο λόγος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν το φως για σκοπούς επικοινωνίας.


Οι πολύχρωμες κηλίδες στις πεταλούδες είναι πολύ σημαντικές καθώς αποκρούουν τα αρπακτικά. Ωστόσο, αυτό που βλεπουν οι ίδιες οι πεταλούδες είναι τελείως διαφορετικό.

Το ανοιχτό καφέ τρίχωμα του σκίουρου εκπληρώνει έναν πολύ σημαντικό σκοπό εκτός από το να τον κάνει εξαιρετικά χαριτωμένο. Λειτουργεί ουσιαστικά ως καμουφλάζ για να μπορεί το μικρόσωμο ζώο να κρύβεται επιτυχώς κάτω από τα φύλλα. Ωστόσο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σκίουρος δεν διακρίνει τα χρώματα.

Τα μάτια της σουπιάς εξελίχθηκαν χωριστά από τον άνθρωπο και είναι εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας. Δεν μπορούν δουν τα χρώματα, ωστόσο είναι σε θέση να διακρίνουν τη πόλωση του φωτός, η οποία τους επιτρέπει να διαλέγουν τις καλύτερες αντιθέσεις.

Τα πτηνά διαθέτουν τέσσερις φωτοϋποδοχείς στα μάτια τους, ενώ οι άνθρωποι τρεις. Αντιλαμβάνονται περισσότερα χρώματα από τον άνθρωπο και ορισμένα μπορούν επίσης να διακρίνουν το υπεριώδες.

Αναδημοσίευση απο http://www.newsbeast.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ