2012-07-05 09:51:10
Φωτογραφία για Τι μέτρα θα προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές μας.
Συνεχείς επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και με συναδέλφους του υπουργούς έχει ο Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να ξεκαθαρίσει η διαπραγματευτική θέση της χώρας εν όψει του ραντεβού με την τρόικα το πρωί της Πέμπτης.

Η ελληνική πλευρά θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της  για αλλαγές στο μνημόνιο στα μεγέθη της ύφεσης και της ανεργίας, που για μια ακόμη φορά υπερέβησαν τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα θα δεσμευθεί ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει, όπως:

- Το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων,

- Η τόνωση του ανταγωνισμού,

- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και

- Η φορολογική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να αναμένεται ακόμη και μέσα στον Ιούλιο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ΚΒΣ και την απάλειψη του μεγαλύτερου μέρους των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Αντί απολύσεων η κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει άμεση συγχώνευση δεκάδων φορέων και αυστηροποίηση του κανόνα προσλήψεων από το 1/5 στο 1/10.


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο θα ρίξει και το χαρτί των αποκρατικοποιήσεων και τις επιτάχυνσης τους. Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στους FT ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά και σκληρές περιπτώσεις όπως της ΔΕΗ ενώ στη λίστα με τις προτεραιότητες ενδεχομένως να προστεθούν η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ.

Επιπλέον υπό την πίεση των δανειστών ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί σύμφωνα με το skai.gr και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που φτάνουν τα 6,8δις€. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σχέδιο των προκατόχων τους σύμφωνα με το οποίο προτεινόταν έως 20% κούρεμα των οφειλών του Δημοσίου για εξόφληση σε μετρητά ή αλλιώς εξόφληση με ομόλογα του Δημοσίου λήξεως μετά το 2020. Ενδεχομένως πάντως να επιλεγεί η λύση του συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις ακόμη και μελλοντικές.

Μιλώντας πάντως στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευθεί. «Δεν έχω καμιά διάθεση διαπραγμάτευσης ή αναδιαπραγμάτευσης. Η αποστολή μας στην Ελλάδα είναι καθαρά καταγραφής των στοιχείων και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα μας παρουσιάσουν εξαιρετικά από κάθε άποψη στοιχεία. Είμαι όμως περίεργη να δω τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ως προς τη συμμόρφωση στο πρόγραμμα», τόνισε.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ