2012-07-05 15:08:03
Φωτογραφία για Η κατάργηση δεν είναι μόνο συμβολική
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να καταργήσει τις ειδικές γραμματείες των υπουργείων, ερμηνεύθηκε ως συμβολική κίνηση καλής θέλησης προς την τρόικα ώστε να φανεί πως κάτι επιτέλους κινείται στη χώρα της ακινησίας, όπου περισσεύουν τα λόγια και απουσιάζουν οι πράξεις.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μια απλά συμβολική κίνηση. Υπάρχει και ουσία.

Ως γνωστόν, παλιότερα στα υπουργεία υπήρχε ένας γενικός γραμματέας και η υπηρεσία του.

Ξαφνικά, άρχισαν να ξεφυτρώνουν εδώ κι’ εκεί διάφορες «ειδικές» γραμματείες, εντελώς άχρηστες – τι να κάνουμε, όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται – που όχι μόνο χρησίμευαν για να βολεύονται διάφοροι «ημέτεροι», όχι μόνο τους δινόταν η ευκαιρία να στήνουν δεκάδες διευθύνσεις όπου βολεύονταν οι δικοί τους «ημέτεροι», όχι μόνο κόστιζαν έναν σκασμό χρήματα σε διάφορους μετακλητούς υπαλλήλους, όχι μόνο πολλαπλασιάζονταν τα πρόσωπα που απολάμβαναν τα ίδια προνόμια με τους γενικούς γραμματείς με το ανάλογο κόστος – συντάξιμα χρόνια, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, γραφεία, βάρδιες καθαριστριών και ό,τι άλλο βάζει ο νους του (πτωχευμένου) ανθρώπου – αλλά και επιβάρυναν την γραφειοκρατία σε βαθμό κακουργήματος.


Η Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ, για παράδειγμα, όχι μόνο δεν βοήθησε στην απορρόφηση κονδυλίων, αλλά και διέλυσε την αρμόδια προς τούτο υπηρεσία, δηλαδή την ΜΟΔ, που κάποτε ήταν το πετράδι του στέμματος στον τομέα.

Επίσης, σε τι ακριβώς βοήθησαν – άλλο παράδειγμα – η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας ή η Ειδική Γραμματεία Υδάτων;

Πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό πως είναι αδύνατον να τεθούν οι βάσεις για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση – για «συζητήσεις» μίλησε η Λαγκάρντ – αν εμείς συνεχίσουμε να παραμένουμε ακίνητοι, σκορπώντας τα (δανεικά) χρήματα εδώ κι’ εκεί.

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιρρήσεις. Και μάλιστα... οικολογικού περιεχομένου.

Πληροφορηθήκαμε χθες ότι διαφωνεί με την κατάργηση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κάνοντας ειδική αναφορά στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Κι' αυτό διότι, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «η περιοχή είναι ευάλωτη σε πιέσεις εμπορικής εκμετάλλευσης, που η ύπαρξη φορέα διαχείρισης αποτελεί την μοναδική ασπίδα προστασία της».

Συγγνώμη, αλλά πιστεύει κανείς πως γραμματείες, παραγραμματείες, ειδικές γραμματείες και... φορείς είναι σε θέση να σώσουν οτιδήποτε;

Δηλαδή, χρωστάμε την διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στον αρμόδιο (λέμε τώρα) φορέα;

Υ.Γ1 Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα καταργηθούν και τα περίφημα συνέδρια του Εκόνομιστ, όπου χρόνια τώρα υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων χάνουν τον χρόνο τους επαναλαμβάνοντας απίστευτες κοινοτυπίες, μόνο και μόνο επειδή η συμμετοχή σε ένα τέτοιο συνέδριο τους προσδίδει κάποιο «ειδικό» στάτους – ανάλογο των… ειδικών γραμματειών. Επ’ αυτού, θα επανέλθω.

Υ.Γ2 Αμέσως μετά, καλό θα ήταν να καταργηθούν και οι διάφορες «τεχνικές βοήθειες», στο πλαίσιο των οποίων επίσης χάνεται χρόνος για «ενημέρωση» αυτών που μας προσφέρουν την (λέμε τώρα) τεχνική βοήθεια, ενώ στην ουσία δεν κάνουν παρά να συμβουλεύουν τα αυτονόητα – θέμα επί του οποίου επίσης θα επανέλθω.
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκτός φυλακής ο Σάββας Ξηρός
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εκτός φυλακής ο Σάββας Ξηρός
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ