2012-07-05 15:17:47
Φωτογραφία για Οι 35 που είπαν όχι στα βουλευτικά αυτοκίνητα
Προεκλογικά οι υποψήφιοι βουλευτές στην πλειονότητά τους άφηναν να εννοηθεί ότι η οικονομική κρίση που γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, δεν τους αφήνει περιθώρια να κάνουν χρήση, εφόσον εκλεγούν, όλων των προνομίων που παρέχει το ελληνικό κράτος στους βουλευτές.

Οι εκλογές διεξήχθησαν και πολλοί από τους πολλά υποσχόμενους υποψηφίους εξελέγησαν βουλευτές, «ξεχνώντας» όμως τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις περί απεμπόλησης των βουλευτικών τους προνομίων, που δεν είναι και λίγα. Προφανώς οι καρποί της εξουσίας είναι γλυκοί...

Από τους 300 περίπου 35 βουλευτές ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να μην πάρουν τα βουλευτικά οχήματα που δικαιούνται, καταθέτοντας στις υπηρεσίες της Βουλής τη σχετική αίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νεοεκλεγέντων βουλευτών που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να πάρουν βουλευτικό Ι.Χ. είναι οι Κώστας Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Αραμπατζή, Ανδρέας Ψυχάρης και Βασίλης Κικίλιας της Ν.Δ. Από την «παλαιά φρουρά» που παραδοσιακά αρνούνται την παραλαβή κρατικού αυτοκινήτου είναι οι Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης και Κυριάκος Μητσοτάκη.


Την περασμένη εβδομάδα οι βουλευτές μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα που πήραν, αμέσως μετά την ορκωμοσία, προμηθεύτηκαν και ένα επιπλέον έγγραφο το οποίο τους παρείχε τη δυνατότητα να αρνηθούν την πολυτέλεια του βουλευτικού αυτοκινήτου. Το έγγραφο αυτό συμπλήρωσαν μόνο 35 βουλευτές, 11 νεοεκλεγέντες και 24 παλιοί, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν την «άνεση» του βουλευτικού οχήματος.

Να σημειωθεί ότι βουλευτικά αυτοκίνητα δέχθηκαν να λάβουν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά με απόφαση του γενικού γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου τα αυτοκίνητα θα τα διαθέσουν για τις ανάγκες πολυμελών (άνω των πέντε μελών) οικογενειών.

Συνολικά, το ετήσιο κόστος για τα βουλευτικά οχήματα ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόσο αυτό είναι μειωμένο κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη βουλευτική περίοδο που άγγιζε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι βουλευτές Αθήνας και Πειραιά δικαιούνται αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού, μέχρι 1.400 κυβικά, τα οποία η Βουλή προμηθεύεται με leasing και κοστίζουν 750 ευρώ τον μήνα.

Για δε τους βουλευτές επαρχίας τα κυβικά είναι μέχρι 1.800 (λόγω των ταξιδιών που πραγματοποιούν από την Αθήνα στην περιφέρεια) και το κόστος είναι 1.200 ευρώ τον μήνα για τη Βουλή. Η κλήρωση για το αυτοκίνητο που θα πάρει ο κάθε βουλευτής θα γίνει σήμερα.

Μπλόκο στο επίδομα πρόκληση

Κονδύλι δύο εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Βουλή για εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της. Οπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, που υπέγραψε τη σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής βάσει νόμου δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ωστόσο, ο ίδιος αντί για 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο, ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ. Μπλόκο στο επίδομα-πρόκληση έβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δοθεί στους περίπου 1.300 προνομιούχους υπαλλήλους.

Espressonews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ