2012-07-05 18:01:57
Φωτογραφία για Βούληση για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών
Με το «τετ α τετ» που είχαν το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με το κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε για την κυβέρνηση η μάχη των διαπραγματεύσεων για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Στις 13.00 οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και έγιναν δεκτοί από τον κ. Σαμαρά για μία περίπου ώρα, ενώ το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.


Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ αυτή την ώρα και η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μόρς, Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν.

Επιδίωξη της κυβέρνησης κατά τις επαφές με την τρόικα είναι, εκμεταλλευόμενη και την ευρωπαϊκή στροφή προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο πολιτικής, να διευρευνήσει τις προοπτικές άμβλυνσης των όρων του οικονομικού προγράμματος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται μεταξύ άλλων ως «κόκκινες γραμμές» οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντισταθμιστικά φαίνεται πως προτάσσονται αποκρατικοποιήσεις, κατάργηση ανενεργών δημόσιων οργανισμών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και περιορισμό των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης.

«Η τρικομματική κυβέρνηση που υποσχέθηκε προεκλογικά επαναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση και απαγκίστρωση από το μνημόνιο με διαδοχικές μετατοπίσεις και ενέργειες έχει πάει σε μία πολιτική πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και μετάθεσης όλων των αιτημάτων και προτάσεων για επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος χρόνου», τόνισε μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα είναι «μνημονιακές» και όχι «αναδιαπραγματευτικές του μνημονίου».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ