2012-07-06 10:30:08
Φωτογραφία για Ο … “τσαμπουκάδες” της Τρόικα και το δημοσίευμα των Financial Times
Αν και οι επίσημες πληροφορίες έκαναν λόγο για καλό κλίμα στις χθεσινές συναντήσεις με την Τρόικα, εντούτοις φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς εξαιτίας της... αδιαλλαξίας των δανειστών και της μη αποδοχής ότι το πρόγραμμά τους έχει αποτύχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην “αναγνωριστική” συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Τρόικας ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς τους ξεκαθάρισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ωστόσο, τους δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε μπορεί να προχωρήσει η χώρα χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές στο Μνημόνιο. Το μήνυμα που έστειλε σε ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ήταν ότι η ύφεση στην Ελλάδα βαθαίνει και δε θα μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει αν δεν αλλάξουν βασικές προβλέψεις και απαιτήσεις της τρόικας.Η επανάληψη της επιστολής που είχε στείλει στους Ευρωπαίους ο κ. Σαμαράς έγινε ώστε να δηλωθεί με κάθε επίσημο τρόπο ότι η Ελλάδα έχει κάνει «κτήμα» της το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά… συν Αθηνά και χείρα κίνει.


Δηλαδή, η Ελλάδα θα κάνει κάθε προσπάθεια να μπει σε τροχιά αλλά το μνημόνιο δε βγαίνει και θα πρέπει να το χωνέψουν. Ο κ. Σαμαράς τους ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν τεράστια προβλήματα κι ότι μέχρι τώρα οι προβλέψεις της τρόικας έχουν αποτύχει. Επανέλαβε μάλιστα την απαίτηση της Ελλάδας για μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη καθώς και για την επιμήκυνση του προγράμματος σταθερότητας.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι “η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”και λόγω της απραξίας στους δύο μήνες των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά κυρίως επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν και πολλά για να προωθήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οι “επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι” τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές οι οποίες ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών περί άμεσων αλλαγών στο Μνημόνιο με το επιχείρημα ότι “πρώτα πρέπει να δώσουμε δείγματα της προσήλωσης μας στο πρόγραμμα και μετά να απαιτήσουμε αλλαγές“. Σύμφωνα με τις ίδιες η αδιαλλαξία της Τρόικα εξηγεί και την επιμονή του κ. Σαμαρά να προχωρήσει γρήγορα στις αποκρατικοποιήσεις.

Τσαμπουκάς στον … Στουρνάρα

Οι άγριες διαθέσεις της Τρόικα εκδηλώθηκαν στην πρώτη τους συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Δεν είναι τόσο το τι του έλεγαν, αλλά το πως. Ιδιαίτερα στα πρώτα λεπτά της τοποθέτησής τους, οι τροικανοί με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο επέμειναν να εστιάζουν στην εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου, σαν να μην μεσολάβησαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις αλλά -κυρίως- συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τροποποίηση του προγράμματος.

Μάλιστα, έδειχναν πολύ καλά διαβασμένοι για τα θέματα που σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει βελτιώσεις (όπως η παράταση του χρόνου αποπληρωμής φόρου), αφού πριν τεθεί οποιοδήποτε θέμα από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με θέματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν, τα απέρριπταν ακόμα και ως ενδεχόμενο.

Ο … τσαμπουκάς, όμως, που επιχείρησαν να κάνουν οι τροικανοί δεν πέρασε χωρίς απάντηση, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε από νωρίς δείξει την αμέριστη στήριξη στο νέο υπουργό με αποτέλεσμα ο κ. Στουρνάρας απόλυτα ενισχυμένος και με τις «πλάτες» του πρωθυπουργού αντέδρασε στους τροικανούς. Κάτι που δεν περίμεναν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Τρόικα ο υπουργός τους άκουγε σιωπηλός και όταν τελείωσαν τους είπε: “Ναι έχουμε ξεφύγει εκτός τροχιάς, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ευθύνες αλλά να ξέρετε ότι το πρόγραμμα έχει αδυναμίες και η ύφεση που προκλήθηκε από το μνημόνιο είναι τέτοια που χρειάζονται βελτιώσεις”, τους είπε. Μάλιστα τους έκλεισε ραντεβού για την ερχόμενη Κυριακή (δηλαδή μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης) ώστε να συζητήσουν ενδελεχώς για την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα προσαρμογής.

Βέβαια, οι επικεφαλής της Τρόικα δεν έχουν αυτήν τη στιγμή εξουσιοδότηση να μιλήσουν για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εντολή που έχουν είναι να καταγράψουν την κατάσταση, σε ποια σημεία το Πρόγραμμα βρίσκεται «εκτός πλαισίου» και σε ποια εντός, με στόχο να ενημερώσουν σχετικά το Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης την Ουάσιγκτον, και τη Φραγκφούρτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά τις χθεσινές συναντήσεις κάποιοι επιστράτευσαν τα μεγάλα μέσα, ήτοι τους Financial Times οι οποίοι δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παραιτείται του αιτήματός της για χαλάρωση των όρων του προγράμματος». Μια προφανής προβοκάτσια αφού κανείς στην κυβέρνηση δε διανοείται κάτι τέτοιο. Διότι άλλο να λες ότι θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις για να δείξεις ότι κάνεις προσπάθειες για να έχεις δικαίωμα να ζητάς αλλαγές κι άλλο να μιλάνε κάποιες για παραιτήσεις από αιτήματα. Στο δημοσίευμα μάλιστα φέρεται να έχει κάνει δήλωση ο κ. Στουρνάρας ότι: «Το πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε πίσω σε τροχιά».

Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι κ. Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές στον κ. Στουρνάρα να πάει στο Γιούρογκρουπ και να ζητήσει την επιμήκυνση του προγράμματος ενώ οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ξεφύγουν από τον σκόπελο της ψήφισής τους από τα εθνικά κοινοβούλια. Εκτιμάται επίσης ότι το αίτημα για την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στις αποφάσεις των Βρυξελλών θα τεθεί εν ευθέτω χρόνο.
antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πιάνει... λιμάνι ο Ρουίς!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πιάνει... λιμάνι ο Ρουίς!
Το ανανεωμένο Mazda MX-5
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ανανεωμένο Mazda MX-5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ