2012-07-06 16:41:37
Φωτογραφία για ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΜΥ
Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

«Κόκκινο» χτυπά το θερμόμετρο από την Παρασκευή και για τις επόμενες ημέρες, με τον καύσωνα να είναι πιο έντονος στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και τις θερμοκρασίες να φτάνουν κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, που όμως δεν θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. 

Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα έξι μποφόρ, ενώ στις βόρειες περιοχές, κυρίως στη Μακεδονία, τις ορεινές περιοχές της Λάρισας και την ορεινή Θράκη, θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Από τη Δευτέρα -και κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης στα κεντρικά και βόρεια της χώρας θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις και μπόρες κυρίως στις ορεινές περιοχές.


Από το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη η ζέστη θα είναι πιο υποφερτή, με κάμψη της θερμοκρασίας, που ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με μέγιστη θερμοκρασία στους 37- 39 βαθμούς.

Υγρά, ελαφριά γεύματα και ήπια σωματική δραστηριότητα

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες στη διατροφή τους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Τάσο Παπαλαζάρου, κατά τις ημέρες που επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει οι άνθρωποι να υδατώνονται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, «δηλαδή το σώμα να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών, όχι μόνον από το νερό, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Η υδάτωση επιτελείται και με επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο γενικός γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης, συμβουλεύει ότι κατά τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να μειωθεί η κίνηση, να αποφεύγονται οι βαριές σωματικές εργασίες -και ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Αν είναι απαραίτητο να γίνουν τέτοιες εργασίες τότε θα πρέπει να προγραμματιστούν εκτός χρόνου θερμοκρασιακής αιχμής, δηλαδή πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα.

Επιπλέον, θα πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.

Να φορούν ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά), αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούν καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά και νευρολογικά, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο, αυτή θα πρέπει να γίνεται πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα, με τη χρήση πάντα κατάλληλης αντηλιακής κρέμας.

Προσοχή στη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία

Η θερμική εξάντληση εμφανίζεται μετά από έντονη και παρατεταμένη άσκηση και εργασία σε ζεστό και υγρό περιβάλλον και είναι απόρροια της έντονης εφίδρωσης του σώματος (απώλεια αλατιού και ηλεκτρολυτών).

Τα συμπτώματα είναι κρύο, υγρό και ωχρό δέρμα, συνεχής εφίδρωση, ατονία, πονοκέφαλος, ζαλάδες, ναυτία, αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.

Σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν και πρέπει να πιει γουλιές δροσερού νερού (όχι παγωμένο) -μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρεθούν ή να χαλαρώσουν τα ρούχα που πιθανόν τον σφίγγουν, και να του γίνουν κομπρέσες, με βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια για να δροσίσει το σώμα του. Δεν θα πρέπει να καταναλώσει αλκοολούχα ποτά, ούτε υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφέδες, αναψυκτικά τύπου cola, τσάι). Πρέπει να καθίσει αναπαυτικά και να παρακολουθείται για τυχόν μεταβολές στην κατάσταση του. Σε περίπτωση μη βελτίωσης της υγείας του, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα είναι ζεστό, ερυθρό και ξηρό δέρμα (μπορεί να είναι υγρό, αν ο πάσχων έχει ιδρώσει από βαριά χειρωνακτική εργασία ή άσκηση), διανοητική σύγχυση, γρήγορος, αλλά αδύνατος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δύσπνοια, κατάπτωση του οργανισμού, λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων ή κώμα.

Σε περιστατικό θερμοπληξίας οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι οι εξής: Μεταφορά του πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Πρέπει να του παρασχεθεί άμεση ιατρική βοήθεια (ασθενοφόρο ή γιατρό), να μειωθεί γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος (βάζοντας τον πάσχοντα σε μπανιέρα με δροσερό νερό ή χρησιμοποιώντας βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια ή παγάκια/τριμμένο πάγο τυλιγμένα σε πετσέτα για να δροσιστεί το σώμα του).

Στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος συμβάλει η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μηχανήματος, ενώ εάν μπορεί να πιει νερό, τότε αυτό θα πρέπει να είναι δροσερό και όχι παγωμένο, σε μικρές ποσότητες (μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά).

Αν αρνείται να πιει νερό ή κάνει εμετό ή παρουσιάζει λιποθυμικές τάσεις, τότε δεν πρέπει ούτε να φάει ούτε να πιει. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται μέχρι να έρθει ο γιατρός ή το ασθενοφόρο που θα τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ