2012-07-06 17:54:51
Φωτογραφία για ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΑΡΛΗ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ PSI
Την άποψη ότι η απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω του PSI έπληξε βαρύτατα την κυπριακή οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Στην πράξη, λόγω...

της χρηματοπιστωτικής εγγύτητάς μας στην Ελλάδα, κληθήκαμε να πληρώσουμε ένα βαρύ τίμημα», δήλωσε ο κ. Σιαρλή. «Οι κυπριακές τράπεζες που κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα έχασαν περίπου το 80% με 81% της συνολικής επένδυσής τους, που σε πραγματικούς όρους ανέρχεται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ». Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ της χώρας.

«Το πραγματικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας πηγάζει από αυτή την επένδυση», συνέχισε, προσθέτοντας πως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων «δεν ήταν δίκαιος», αντιτείνοντας ότι έπρεπε να είχε γίνει μία «δίκαιη κατανομή της ζημίας, με έναν τρόπο αλληλεγγύης. Εάν το μερίδιό μας είχε αξιολογηθεί δίκαια, η συνολική μας ζημία ενδέχεται να ήταν περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ψιλοπράγματα θα έλεγε κάποιος στις μέρες μας».

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος διάσωσης της Κύπρου παραμένει αδιευκρίνιστο. Πηγές του Reuters παντως εκτιμούν ότι το τίμημα θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ η Λευκωσία αρνείται πως έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ