2012-07-06 21:03:15
Φωτογραφία για Πώς θα γίνει η μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο
Σε ασκήσεις ισορροπίας προκειμένου να συγκεραστούν οι θέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων καλείται να επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα πρέπει... το αμέσως επόμενο διάστημα να διαχειριστεί τα καυτά ζητήματα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε αμέσως μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης με τους αξιωματούχους της τρόικας.

Παρότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα των απολύσεων δεν κυριάρχησε στη συνάντηση, κατέστη ωστόσο σαφές από την ηγεσία του υπουργείου πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες επιλογές για την αποφυγή των περικοπών σε προσωπικό θα γίνουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ανάλογη υπήρξε η επισήμανση για το σχέδιο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων. Ετσι, ο κ. Μανιτάκης έκανε λόγο για συλλογική ευθύνη και παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων στους κόλπους του κυβερνητικού σχηματισμού πριν από την προώθηση οποιασδήποτε διαδικασίας.


Με τα δεδομένα αυτά, στο πλαίσιο της συνάντησης δεν τέθηκε από πλευράς υπουργείου το ενδεχόμενο εναλλακτικών μέτρων έναντι των 15.000 απολύσεων έως τα τέλη του έτους, αλλά ούτε από την πλευρά των εκπροσώπων της τρόικας υπήρξε αναφορά σε απολύσεις, παρά μόνο στην ανάγκη εξορθολογισμού της διαχείρισης του προσωπικού και μείωσης του αριθμού του μέσω της τήρησης του κανόνα προσλήψεων σε σχέση με αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Ωστόσο, ο αριθμός των 15.000 εργαζομένων που απομακρύνονται από το Δημόσιο δεν παύει να αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζεται η αναζήτηση άλλων ισοδύναμων λύσεων, οι οποίες θα απέτρεπαν την υλοποίησή της. Ετσι, στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκεται η αυστηροποίηση του κανόνα και η μετατροπή του σε «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις», το ψαλίδι στους συμβασιούχους και οι καταργήσεις οργανικών μονάδων στα υπουργεία.

Το στίγμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των άμεσων απολύσεων αναμένεται να δοθεί και στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ είναι βέβαιο πως θα επιχειρηθεί να συνδυαστεί με μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, στην οποία ήδη έχει αναφερθεί και ο κ. Μανιτάκης στο πλαίσιο του προγράμματος των επόμενων 100 ημερών.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ