2012-07-06 21:16:59
Φωτογραφία για Σαμαράς: Η κυβέρνηση αυτή έχει ορίζοντα τετραετίας
Αυτή η κυβέρνηση θα πει την αλήθεια και θα δείξει αποφασιστικότητα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, στον μαραθώνιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, την εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσολογίου μέχρι το 2013 καθώς και την καταπολέμηση της σπατάλης μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Από το βήμα της Βουλής, μιλώντας πρώτος στον «μαραθώνιο» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς είπε ότι θα μιλήσει χωρίς γενικολογίες και περιστροφές, χωρίς εύκολες υποσχέσεις και υπεκφυγές.

«Ο λαός έχει ανάγκη από αλήθεια, προοπτική, ελπίδα και κουράγιο. Θα πω όλη των αλήθεια. Αυτή η κυβέρνηση θα πει την αλήθεια και θα δείξει αποφασιστικότητα, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και εμείς θα δώσουμε όλες τις μάχες για να βγει η χώρα από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:


«Η πρώτη μάχη που θα δώσουμε θα είναι η μάχη του αυτονόητου. Τώρα πρέπει ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε το προφανές γιατί μόνο έτσι θα βγούμε από το τέλμα…η κυβέρνηση αυτή έχει ορίζοντα τετραετίας».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «θα τα πετύχουμε όλα αυτά με όπλο την αποφασιστικότητα και αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικής ευθύνης. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να χαιρετίσω τα τρία κόμματα που συναποτελούν τη νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Με στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να διορθώσει τα λάθη που έγιναν και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη. Με στόχο να διασφαλίσει τη θέση της στην Ευρώπη. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολα αλλά τώρα έχουμε ως στήριγμα την ενότητα του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στα κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες, ο πρωθυπουργός είπε: «Το πρόβλημά μας δεν είναι κάποιες μεταρρυθμίσεις ή κάποιοι στόχοι που πρέπει να πιάσουμε. Είναι η κοινωνία. Δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες που κάποτε είχαν σπίτι να μην έχουν ή να τρέφονται με σισίτια. Δεν μπορούν συμπολίτες μας να αυτοκτονούν ή κάποιοι να μην νιώθουν ασφαλείς. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα από παρωπίδες ιδεολογικές ή κομματικές, θα δει το πρόβλημα. Το τι θα κάνουμε αναλυτικά θα το πουν οι υπουργοί στις ομιλίες τους. Εγώ θα μιλήσω γενικά και για τα πιο άμεσα».

«Κύρια επιδίωξή μας είναι να αναχαιτίσουμε την ύφεση», συνέχισε ο κ. Σαμαρά και δήλωσε: «Θα κάνουμε διαρθρωτικές δομές όχι γιατί μας το ζητά το μνημόνμιο αλλά γιατί πρέπει να το κάνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και θα προωθήσουμε και άλλες που δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις, όπως οι σιδηρόδρομοι. Ακόμη και την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Και όχι τμηματικά. Ασφαλώς θα γίνουν με προσοχή, με διατήρηση του δικτύου και του ενεργειακού πλαισίου, με περιβαλλοντικές ρήτρες. Δεν τις βλέπουμε ταμειακά, τις βλέπουμε κυρίως αναπτυξιακά. Όποιος αναλάβει, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά θα είμαστε προσεχτικοί στην αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων. Θα προχωρήσουμε σε παραχωρήσεις και ανάπτυξη υποδομών. Θα αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. με ειδικό φορέα αξιοποίησης της έκτασης από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Φυσικά θα ληφθούν μέτρα ούτως ώστε το περιβάλλον να προστατευτεί παντού», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 12,5 δισ. ευρώ που αυτή την στιγμή παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Επίσης, μέτρα για στήριξη ρευστότητας και επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζε. Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσολογίου μέχρι το 2013 το οποίο θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

O πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε άμεσα μέτρα καταπολέμησης της σπατάληςμέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, παράλληλα με τη διοικητική μεταρρύθμιση ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία ανώτατου συντονιστικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών συμψηφισμού των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Oρκωμοσία Σαμαρά και βουλευτών

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έδωσε τον όρκο του βουλευτή στην Ολομέλεια, διότι απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής της 28ης Ιουνίου, λόγω της ανάρρωσής του.

Ορκίστηκαν επίσης βουλευτές ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τον νενομισμένο όρκο έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα άλλα μέλη της Βουλής.

Της τελετής ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ενώπιον του οποίου ορκίστηκαν οι βουλευτές.

Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής θα μιλήσουν το βράδυ της Κυριακής. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ