2012-07-07 00:24:02
Φωτογραφία για Συλλήψεις φοιτητών στη Μιανμάρ
Τουλάχιστον 20 επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος συνελήφθησαν στην Μιανμάρ απόψε, παραμονή προβλεπόμενης συγκέντρωσης για την...αιματηρή καταστολή του φοιτητικού κινήματος το 1962, δήλωσε υπεύθυνος των φοιτητών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων από το Μάρτιο του 2011.

Αξιωματούχος της Μιανμάρ επιβεβαίωσε μόνον ότι πέντε επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος συνελήφθησαν στα σπίτια τους στην Ρανγκούν. Οι τρεις από αυτούς είχαν αφεθεί ελεύθεροι στο πλαίσιο αμνηστίας που χορηγήθηκε σε εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους τον περασμένο Ιανουάριο.

"Εκτός από τις πέντε συλλήψεις στο Ρανγκούν, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη σύλληψη πέντε ακτιβιστών του φοιτητικού κινήματος στην Σουέμπο, έξι στην Μανταλάι, τεσσάρων στη Λάσιο", διευκρίνισε ο Θετ Τζόου, ένας από τους υπευθύνους της "Γενιάς του '88", μιας φοιτητικής οργάνωσης που είχε διοργανώσει το 1988 εξέγερση, η οποία πνίγηκε στο αίμα.


Ο ίδιος σημείωσε ότι προσπαθούσε να επιβεβαιώσει άλλες τέσσερις συλλήψεις σε άλλη μία πόλη της χώρας.

"Συνελήφθησαν χωρίς κανέναν λόγο. Οι αρχές είπαν ότι θέλουν να συζητήσουν μαζί τους", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κο Κο Γκι, άλλος υπεύθυνος της οργάνωσης, αναφερόμενος στους πέντε που συνελήφθησαν στην Ρανγκούν.

"Πιστεύω ότι συνελήφθησαν επειδή προέβλεψαν την πραγματοποίηση τελετής μνήμης της 7ης Ιουλίου", πρόσθεσε.

Στις 7 Ιουλίου του 1962, οι φοιτητές διαδήλωσαν κατά του πραξικοπήματος που είχε φέρει στην εξουσία τον στρατηγό Νε Γουίν, ο οποίος ηγήθηκε της Μιανμάρ ως το 1988. Από την καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης έχασαν τη ζωή τους πολλές δεκάδες άνθρωποι και την επομένη, η χούντα ανατίναξε με δυναμίτη το κτίριο της Φοιτητικής Ένωσης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ