2012-07-07 03:02:02
Φωτογραφία για Άσμουσεν: Σημαντικό είναι να σου έχουν εμπιστοσύνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δρα στο πλαίσιο της εντολής της και όχι βάσει των προσδοκιών των αγορών, των οικονομολόγων και των μέσων ενημέρωσης δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Τελικά θα κάνουμε αυτό που κρίνουμε ότι είναι σωστό, με απόλυτη ανεξαρτησία και βάσει της εντολής μας», δήλωσε ο Άσμουσεν στη διάρκεια μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες, όπου κατήγγειλε «τους επικριτές» και αυτούς «που ξέρουν καλύτερα», αλλά δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.

Χθες Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μειώνει το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%, ιστορικό χαμηλό, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά απέφυγε να εξαγγείλει νέα μέτρα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες, ούτε ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμά της για την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, απογοητεύοντας τους αναλυτές και τις αγορές.


«Οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τις λέξεις, κυρίως όταν είναι μετρημένες, αποτελεσματικές και γίνονται τη σωστή στιγμή. Αυτό είναι που δημιουργεί εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ο Άσμουσεν.

«Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο οι αγορές και οι πολιτικοί θεωρούν την ΕΚΤ ως 'τον ύστατο σωτήρα'», συνέχισε ο ίδιος κρίνοντας ότι είναι πιο σημαντικό να «σου έχουν εμπιστοσύνη παρά να είσαι αρεστός».

Αν η ΕΚΤ έλαβε κάποια εξαιρετικά μέτρα, το κίνητρο γι' αυτό ήταν «η ανάγκη να αποφευχθεί μια καταστροφή», κάτι «που συνέβη», σημείωσε ο Άσμουσεν αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δρα για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση και όχι προληπτικά.

«Οι αγορές χρειάζονται την επιβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα κάνει όσα είναι μέσα στις δυνατότητές της και την εντολή της για να διασφαλίσει ότι το ευρώ δεν θα αποτύχει. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη κινήτρων για να αντιμετωπίσουν τις πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις», κατέληξε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ