2012-07-16 15:27:18
Φωτογραφία για Παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων στον δήμο Πόρου
από το Γραφείο Τύπου

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης €585.000 από τα ταμεία του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ) Πόρου τον Μάιο του 2011, αποδεικνύεται ότι η υπεξαίρεση ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κακοδιαχείρισης και της αδιαφάνειας που διέπουν τα οικονομικά του Δήμου. Όπως προκύπτει από στοιχεία που η παράταξή μας υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές, η δημοτική αρχή του Δημάρχου Δ. Στρατηγού, γνώριζε για την έλλειψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του 1/3 του ποσού που υπεξαιρέθηκε, ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, στη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2011 βεβαίωσε την ύπαρξη των χρημάτων αυτών και άφησε την αναπληρώτρια ταμία να συνεχίσει ανενόχλητη να υπεξαιρεί χρήματα έως τον Μάιο του 2011. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από τον Μάιο του 2011, κανένας πειθαρχικός και οικονομικός έλεγχος δεν έγινε στον Δήμο και το ΔΛΤ. Κι όχι μόνον αυτό: κατά τη διάρκεια του 2011, η δημοτική αρχή «εξαφάνισε» τα υπεξαιρεθέντα ποσά από τους προϋπολογισμούς του Δήμου και του ΔΛΤ και αρνήθηκε να διορθώσει τις αιτίες που επέτρεψαν την υπεξαίρεση. Μέχρι σήμερα, η υπεξαίρεση δεν έχει καταγραφεί, ούτε έχει αποτυπωθεί λογιστικά σε κανένα επίσημο έγγραφο του Δήμου και του ΔΛΤ.


Το ίδιο σκανδαλώδης είναι και η ευρύτερη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Πόρου. Συνέπεια της εγκληματικής οικονομικής διαχείρισης της δημοτικής αρχής Στρατηγού είναι η πλήρης κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου και του ΔΛΤ: Το 2011, από τα συνολικά €5.712.447 βεβαιωμένα έσοδα, το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα ήταν €1.743.701, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2012, από τα 2.144.696€ βεβαιωμένα έσοδα, εισπράχτηκαν μόνο €1.087.607. Τέλος, από την κακή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου (μη αξιοποίηση, καταπατήσεις, μη είσπραξη ενοικίων), προκαλείται απώλεια εσόδων που μέχρι σήμερα ξεπερνά τις €400.000. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος και το ΔΛΤ Πόρου μισθώνουν κτίρια για τη στέγαση υπηρεσιών τους με ενοίκια που αγγίζουν συνολικά τις €50.000 ετησίως.

Για την κατάσταση αυτή, εξίσου σοβαρές ευθύνες, με τους διοικούντες τον Δήμο, φέρουν και οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και πρωτίστως ο Γεν. Γρ. Αποκεντρ. Διοίκησης Αττικής, Ηλ. Λιακόπουλος, ο οποίος έχει εγκρίνει το σύνολο των επίμαχων αποφάσεων που αφορούν την υπεξαίρεση και τους προϋπολογισμούς του 2011 και 2012. Μετά από ενέργειες της παράταξης μείζονος μειοψηφίας «Αλλαγή Πορείας», στην υπόθεση παρενέβησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης. Οι εξελίξεις πλέον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρές και είναι βέβαιο ότι θα σημάνουν την αρχή της κάθαρσης στα οικονομικά του Δήμου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ