2012-07-16 22:25:03
Φωτογραφία για Με τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις ξεκινάνε τα μέτρα 11,5 δισ. για τη διετία 2013-2014
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε σήμερα τις επαφές του με τους υπουργούς για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν ανά υπουργείο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των... 11,5 δισεκατομμυρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι τα μέτρα πάνω στα μέτρα οδηγούν εκτός στόχου τα έσοδα καθώς η ύφεση μεγαλώνει και έτσι τα 11,5 δισ. φαίνεται πως δεν θα είναι αρκετά και θα χρειαστούν και επιπλέον περικοπές και μέτρα.

Αναμένεται να συνεχιστεί δηλαδή ο φαύλος κύκλος και έτσι αναζητείται λύση και μέσω μείωσης της φορολογίας ώστε τα έσοδα του κράτους να αύξησης της κατανάλωσης αφού θα αυξηθεί κάπως η ρευστότητα των φορολογούμενων που εφέτος βλέπουν τα οικονομικά τους σε αδιέξοδο λόγω της φοροκαταιγίδας.

Με την ύφεση προς το παρόν να τρέχει με 4,7% και μέχρι το τέλος του χρόνου να αναμένεται και πάλι εκτός κάθε στόχου ακόμη και κοντά στο 7%, τα μέτρα που υπολογίζονται αυτή τη στιγμή ίσως και να αποδειχθούν λίγα με βάση του στόχους που έχει θέσει η τρόικα.


Έτσι τα 5,75 δισ. μέτρων που ετοιμάζονται για κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια ίσως συμπληρωθούν και από νέα.

Εκτός από τις περικοπές δαπανών ανά υπουργείο οι περικοπές θα επεκταθούν σε μισθούς και συντάξεις, καθώς η μισθοδοσία αποτελεί το 43% των πρωτογενών δαπανών του κράτους.

Έτσι αναζητείται 1,5 δισ. από τις περικοπές στα ρετιρέ των συντάξεων με μείωση του πλαφόν των 3.680 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το απίστευτο όμως είναι πως ακόμη και παρά τις απογραφές και τις καταγραφές που έχουν γίνει ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν διπλές συντάξεις και που είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο.

Συντάξεις

Μεγάλες περικοπές θα δουν οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής Τράπεζας, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, οι Ανώτεροι Δικαστικοί και οι Ανώτεροι Στρατιωτικοί.

Το πλαφόν μπαίνει όπως όλα δείχνουν στα 2.400 ευρώ από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα.

Μισθοί

Για τους μισθούς εξετάζεται η περικοπή τους πάνω από ένα ορισμένο ύψος με το όριο να τοποθετείται στα 2.200 ευρώ και να αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στο ευρύτερο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Εφάπαξ

Για τα ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο οι μειώσεις του εφάπαξ φαίνονται αναπόφευκτες, με την τρόικα να ζητάει μειώσεις 30%, ενώ αναμένεται να υπάρξει και αύξηση των χρόνων που απαιτούνται στα 25.

Επιδόματα

Όλα τα κοινωνικά επιδόματα θα ενοποιηθούν (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κ.ά.) σε ένα ή δύο το πολύ που θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή σε οικονομική ανέχεια. Στόχος να εξοικονομηθούν περισσότερα από 1,5 δισ. το χρόνο.

Τιμολόγια ΔΕΚΟ

Με βάση το γεγονός ότι οι ΔΕΚΟ αποτελούν "βαριά" χαρτιά μεταξύ των επιχειρήσεων που το κράτος θέλει να παραχωρήσει, αλλά και το γεγονός ότι η λεγόμενη κοινωνική πολιτική μέσω της οποία έχουν κρατηθεί χαμηλά τα τιμολόγια έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε ζημιές τις επιχειρήσεις, όλα δείχνουν πως η αύξηση των τιμολογίων αποτελεί μονόδρομο.

Φορολογία

Για τους πολίτες που είδαν φέτος τη φορολογία να αυξάνεται σε δυσθεώρητα ύψη και να τρώει έναν και δύο μισθούς τα νέα αναμένεται να είναι από του χρόνου κάπως καλύτερα.

Οι κλίμακες από 8 που είναι σήμερα αναμένεται να μειωθούν και να γίνουν 5 ή 6 και θα είναι σαφώς μειωμένες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ αναμένεται παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου αρχικά στις 7.000 με στόχο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια ακόμη και στις 10.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται ενιαία φορολογική μεταχείριση με ενιαίο φορολογικό συντελεστή στο 20% ή ακόμη και το 15%.

Οι φοροαπαλλαγές θα συνδεθούν με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Εκπτώσεις φόρου για ενοίκια, δάνεια πρώτης κατοικίας, δίδακτρα, ιατρική περίθαλψη κλπ σε ποσοστό 10% δεν θα ισχύει για όλους.

Τα επιπλέον αφορολόγητα όρια για τα παιδιά δεν θα ισχύουν από κάποιο εισόδημα και πάνω, ενώ ανάλογος θα είναι και ο αποκλεισμός από φοροαπαλλαγές ατόμων με υψηλά εισοδήματα σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών ή δωρεών.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ