2012-07-16 22:31:03
Φωτογραφία για Στο εδώλιο 50 Τούρκοι δικηγόροι
Η δίκη περίπου 50 δικηγόρων που κατηγορούνται ότι χρησίμευσαν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στο φυλακισμένο αρχηγό της κουρδικής εξέγερσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την οργάνωσή του, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν... (PKK), άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι κατηγορούμενοι «πραγματοποίησαν επιδέξια μια αποστολή προσδιορισμού της στρατηγικής (του PKK) μεταφέροντας το περιεχόμενο των συνομιλιών τους (...) με τον αρχηγό των τρομοκρατών (...) και δίνοντας τις διαταγές για ανάληψη δράσης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το Ανατολή.

Η εισαγγελία ζητεί ποινές από 15 ως 22,5 χρόνια κάθειρξης εναντίον των επτά που κατηγορούνται ότι είχαν ηγετικά αξιώματα στους κόλπους του PKK και από 7,5 ως 15 χρόνια κάθειρξης εναντίον των 43 άλλων ως «μελών μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται 46 δικηγόροι, τρεις εργαζόμενοι σε δικηγορικά γραφεία και ένας δημοσιογράφος.


Οι επισκέψεις των δικηγόρων στον Οτσαλάν έχουν απαγορευτεί εδώ και ένα χρόνο. Προηγουμένως τους δεχόταν τακτικά και επικοινωνούσε μέσω αυτών με τον έξω κόσμο.

Η δίκη των δικηγόρων εντάσσεται σε μια εκτεταμένη δικαστική επιχείρηση με στόχο να διαλυθούν όλα τα στηρίγματα του PKK στην κοινωνία των πολιτών.

Αυτή η επιχείρηση εναντίον της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), μιας παράνομης οργάνωσης που θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ο κλάδος του PKK που δρα στις πόλεις, οδήγησε στη σύλληψη πολλών εκατοντάδων κούρδων αντιπολιτευομένων -- χιλιάδων σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Γύρω στις 20 διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις νομικών έχουν εκφράσει την «ανησυχία» τους γι` αυτή τη νέα δίκη στους εισηγητές του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων και για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

aegeantimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ