2012-07-17 01:35:02
Φωτογραφία για Τα λαχανικά προστατεύουν το πάγκρεας
Μια πλούσια σε λαχανικά διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, εξέτασαν 80.000 ενήλικες για 11 χρόνια οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους το 1997. Ο στόχος της έρευνας ήταν να κατανοηθεί καλύτερα η πιθανή σχέση μεταξύ του επιπέδου των αντιοξειδωτικών που επηρεάζονται από τη διατροφή και του αυξημένου κινδύνου οξείας παγκρεατίτιδας.

Στα 11 χρόνια, 320 συμμετέχοντες εμφάνισαν περιστατικά οξείας παγκρεατίτιδας που δεν συνδέονταν με χολολιθίαση, που είναι συνήθης αιτία της νόσου.

Κατά μέσον όρο, όσοι ρωτήθηκαν κατανάλωναν σχεδόν 2 μερίδες φρούτων την ημέρα και περίπου 2,5 λαχανικών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος οξείας παγκρεατίτιδας δεν φάνηκε να σχετίζεται με την ποσότητα φρούτων. Ωστόσο, τα λαχανικά φάνηκε να είναι σημαντικός παράγοντας, αναφέρει ο Viktor Oskarsson στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘ Gut.’


Έχοντας λάβει υπόψη διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες από 4 μερίδες την ημέρα είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οξεία παγκρεατίτιδα σε σχέση με όσους κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα λαχανικών την ημέρα.

Οι υπέρβαροι και όσοι κατανάλωναν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα φάνηκε να λαμβάνουν το μεγαλύτερο θετικό όφελος από την κατανάλωση άφθονων λαχανικών, έδειξαν τα ευρήματα.

Γενικά, ωστόσο, η οξεία παγκρεατίτιδα ήταν σπάνια. Αν και τα λαχανικά φάνηκε να έχουν προστατευτική επίδραση, λίγοι άνθρωποι εμφάνισαν τη νόσο γενικά, ακόμα και αν κατανάλωναν λίγα λαχανικά.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα αντιοξειδωτικά στα λαχανικά βοήθησαν στην πρόληψη της πάθησης, ενώ η φρουκτόζη στα φρούτα μπορεί ενδεχομένως να εξασθενεί την προστατευτική επίδραση.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και του μειωμένου κινδύνου για οξεία παγκρεατίτιδα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
iatronet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ