2012-07-17 02:07:04
Φωτογραφία για Όλα στο τραπέζι - Ψάχνουν 11,7 δισ. ευρώ
Όλοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους κ. Μανιτάκη, Λυκουρέντζο, Βρούτση. Αρβανιτόπουλο και Στυλιανίδη. Τηλεφωνικά συνομίλησε με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον Αντώνη Ρουπακιώτη και δεν είδε τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος αναχώρησε για την Κύπρο.

Ο Γ. Στουρνάρας καλείται μέχρι την Τετάρτη να παραδώσει στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση δυο σκληρά «πακέτα» που έρχονται ως… κληρονομιά από την επικαιροποίηση του μνημονίου, το μεσοπρόθεσμο και το «κούρεμα» του χρέους.

«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές». Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους εμπλεκόμενους υπουργούς.


Σε ερώτηση εάν οι περικοπές θα αφορούν επιδόματα και συντάξεις το ίδιο στέλεχος απάντησε: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι».

«Κόψτε δαπάνες, αλλιώς θα κόψουμε εμείς»

Το ένα σκληρό πακέτο αφορά στα μέτρα των 3 δις ευρώ που εκκρεμούν από τον Μάρτιο και το δεύτερο τα 11,7 δις τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατανείμει σε διάρκεια που θα ξεπεράσει τα δυο έτη εάν και εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους εταίρους και πιστωτές μας, όταν θέσει και επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δυσκολότερη εξίσωση για τον κ. Στουρνάρα αφορά στο πακέτο των 11,7 δις ευρώ που όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών θα προέλθει κυρίως από την περικοπή των δαπανών σε όλα σχεδόν τα υπουργεία αλλά και στη λειτουργία του κράτους γενικότερα σε μία προσπάθεια να μην υπάρξει απόκλιση από την προγραμματική συμφωνία των κομμάτων τα οποία έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα κοπούν περαιτέρω μισθοί, συντάξεις και δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν στον κ. Στουρνάρα συγκεκριμένους κωδικούς από τους οποίους θα περικόψουν τις δαπάνες των υπουργείων τους. Αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι αφού στα περισσότερα υπουργεία η διετία Παπανδρέου άφησε μία χαώδη κατάσταση που συντηρήθηκε και από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι υπουργοί πάντως κάθε άλλο παρά πρόθυμοι φαίνονται να υπογράψουν… λευκή επιταγή περικοπών. Παράδειγμα το υπουργείο Υγείας, όπου ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να κόψει ούτε μισό ευρώ πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία έχει ήδη υπολογίσει από την περιστολή λειτουργικών δαπανών (πχ ενοποιήσεις φορέων, μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου) και αρνείται κάθε συζήτηση για παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμάκου, όπου η περικοπή ξεπερνά ήδη το 1 δις ευρώ.

Η γραμμή πάντως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τους υπουργούς είναι ξεκάθαρη: «κόψτε εσείς τις δαπάνες γιατί θα τις κόψουμε εμείς». Τα πράγματα για τον κ. Στουρνάρα όμως μόνον εύκολα δεν είναι, αφού το μεγαλύτερο βάρος - όπως όλα δείχνουν - θα πέσει στους κωδικούς του υπουργείου Εργασίας, εκεί δηλαδή όπου εξαντλούνται τα πιο αυστηρά σενάρια για πλαφόν στις συντάξεις, μαχαίρι στα επιδόματα και στις διπλές συντάξεις.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, μεγάλο μέρος των δαπανών θα εξοικονομηθεί από τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα επιφέρει δεκάδες λουκέτα σε ανενεργούς οργανισμούς και μαχαίρι στις περισσότερες συμβάσεις του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, η κυβέρνηση καλείται να έχει ετοιμάσει με ακρίβεια τη λίστα των περικοπών που θα επιφέρουν τα μέτρα των 11,7 δις παρουσιάζοντας ταυτόχρονα με λεπτομέρειες τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν ήδη επεξεργαστεί και πολλά από αυτά έχουν ήδη παραδοθεί στους εκπροσώπους των δανειστών μας προκειμένου να «σωθούν» μέτρα που αφορούν στο πακέτο των 3 δις ευρώ όπως είναι οι είκοσι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων και κυρίως των ενστόλων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ