2012-07-17 06:54:03
Φωτογραφία για Συνελήφθη ο πλέον καταζητούμενος Ναζί εγκληματίας
Ένας άνδρας ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες ναζιστές εγκληματίες πολέμου που διέφευγε τη σύλληψη , εντοπίστηκε... στην Ουγγαρία και τέθηκε υπό κράτηση στη Βουδαπέστη. Τον Λάζλο Τσάταρι (φωτ) εντόπισε το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ (SWC), που ασχολείται με την αναζήτηση Ναζί εγκληματιών. Ο 97 ετών Τσαπαρί , ζούσε σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες της Βουδαπέστης, εδώ κα 17 χρόνια, τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιώντας την πραγματική του ταυτότητα.

Σύμφωνα με γείτονες, που έμοιαζαν να αγνοούν ποιος ήταν, ο Τσάταρι, ήταν ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στον πέμπτο όροφο και στο κουδούνι του έγραφε δύο ονόματα: "Τσάταρι/Σμιθ".

"Διασταυρωνόμουν από καιρού εις καιρόν με τον γηραιό αυτό κύριο, ζούσε εδώ πολύ καιρό", είπε ένας γείτονας. "Δεν ερχόταν ποτέ στις συναντήσεις των ιδιοκτητών, αλλά πλήρωνε πάντα τους λογαριασμούς", είπε ένας πρώην διαχειριστής. Το αυτοκίνητο του Τσάταρι, ένα FordScorpio, βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας.


Στο μεταξύ, η Γαλλία κάλεσε σήμερα την Βουδαπέστη να παραπέμψει τον Τσάταρι σε δίκη, αφού τα ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται. "Εκτιμάμε ότι οι ναζί εγκληματίες όπου κι αν βρίσκονται πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης", είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην διάρκεια της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία, πολλοί από τους 15.700 κάτοικους του γκέτο αυτού δολοφονήθηκαν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία στάλθηκε στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στην Πολωνία. Ο Τσάταρι θεωρείτο ο βασικός υπεύθυνος για την διαδικασία της απέλασής τους. Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκονται στο αρχείο του Κέντρου, ο Τσάταρι συμπεριφερόταν ιδιαίτερα βάναυσα στους Εβραίους στο γκέτο, μαστιγώνοντας γυναίκες και αναγκάζοντάς τις να σκάβουν τάφρους και ορύγματα με γυμνά χέρια.

Μετά την πόλεμο, ουγγρικό δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο. Διέφυγε στον Καναδά, όπου είχε λάβει την υπηκοότητα της χώρας παριστάνοντας τον Γιουγκοσλάβο και ασχολούμενος με την εμπορία έργων τέχνης. Η υπηκοότητά του ανακλήθηκε το 1995, όταν οι καναδικές αρχές ανακάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε ποια Ευρώπη;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε ποια Ευρώπη;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ