2012-07-17 08:38:25
Φωτογραφία για Το κινέζικο Twitter αλλάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων
Το Sina Weibo, η κινεζική εκδοχή του Twitter, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Το BBC δημοσίευσε παραδείγματα ανθρώπων η ζωή των οποίων άλλαξε χάρη στο Weibo.

Σώσε ένα σκύλο

Ο Ζανγκ Ξιαοκιού θεωρεί ότι η 15η Απριλίου 2011 είναι η μέρα που το Weibo του άλλαξε την ζωή. Ο επιχειρηματίας αυτός από το Πεκίνο διάβασε στο Weibo ότι ένα φορτηγό που μετέφερε σκυλιά απομακρυνόταν από την πρωτεύουσα. Μπορούσε να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: τα σκυλιά προορίζονταν για εστιατόρια στη βορειοανατολική Κίνα, όπου η κατανάλωση σκυλιών παραμένει πιο δημοφιλής απ' όσο στην υπόλοιπη χώρα.

Τουλάχιστον 100 ζωόφιλοι, ανάμεσά τους ο Ζανγκ και η σύζυγός του, κινητοποιήθηκαν και οδήγησαν ως τον αυτοκινητόδρομο που είχε πάρει το φορτηγό για να του μπλοκάρουν τον δρόμο. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν επιτόπου περίπου 1.300 ευρώ και να αγοράσουν τα σκυλιά για να τα μεταφέρουν σε μια ΜΚΟ για την προστασία μικρών ζώων.


Σήμερα ο Ζανγκ είναι εθελοντής α αυτή την οργάνωση. Λέει ότι, μέσα σ' ένα χρόνο, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 12 παρόμοιες διασώσεις σκύλων.

Πληγές που επουλώνονται

Η 17χρονη Ζου Γιαν έπεσε θύμα ενός αγοριού που είχε απορρίψει ερωτικά: της έριξε αέριο αναπτήρα στο πρόσωπο και της έβαλε φωτιά, προκαλώντας της φοβερά εγκαύματα. Οι γονείς του αγοριού συμφώνησαν να πληρώσουν τις πλαστικές εγχειρήσεις, αλλά σύντομα σταμάτησαν να δίνουν χρήματα.

Η οικογένεια της Ζου ανάρτησε την ιστορία στο Weibo και από την επομένη, κατακλύστηκε από μηνύματα συμπαράστασης και προσφορές για νομική και χρηματική βοήθεια. Σημαντικότερη ήταν η προσφορά του νοσοκομείου πλαστικής χειρουργικής Evercare στο Πεκίνο να αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση της Ζου.

Η 17χρονη λέει ότι αισθάνεται καλύτερα λόγω της τεράστιας συμπαράστασης που βρήκε στον Διαδίκτυο και η οικογένειά της, αν και δεν είναι ικανοποιημένη από την 12ετή ποινή που επιβλήθηκε στον δράστη, θεωρεί ότι θα ήταν πολύ μικρότερη αν δεν είχε προκληθεί σάλος μέσω Weibo.

Καθαρότερη ατμόσφαιρα

Τον Οκτώβριο του 2011, όταν η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Πεκίνο έγινε ακόμη χειρότερη απ' όσο συνήθως, μια μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε στο Weibo. Αφορμή ήταν η αναδημοσίευση στοιχείων για την ποιότητα του αέρα της κινεζικής πρωτεύουσας που προέρχονταν από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο και στο παρελθόν, οι κινεζικές αρχές προσπαθούσαν να μπλοκάρουν.

Τελικά οι αρχές συμφώνησαν να δημοσιοποιούν τις πιο κρίσιμες μετρήσεις. Ο δημοσιογράφος Φενγκ Γιονγκφένγκ ξεκίνησε εκστρατεία στο Weibo για να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά μηχανημάτων που δόθηκαν στις ΜΚΟ προκειμένου να πραγματοποιούν ανεξάρτητες μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και να ελέγχουν τα κυβερνητικά στοιχεία. Αρκετά τέτοια μηχανήματα έχουν ήδη αγοραστεί.

Πρόσφατα ο Φενγκ ξεκίνησε εκστρατεία για την απαγόρευση της χρήσης πτερύγιου καρχαρία στις παραδοσιακές κινεζικές σούπες.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ