2012-07-17 10:28:04
Φωτογραφία για Οριστικοποιείται το πλάνο των περικοπών 11,7 δισ.
Οριστικοποιείται σήμερα το αρχικό «πλάνο» των περικοπών δαπανών 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014, μετά τις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, οι οποίοι εμπλέκονται στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση στις 2 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ αργότερα το απόγευμα, σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αναμένεται να γίνει μια πρώτη κοστολόγηση του συνόλου των μέτρων. Οι τελικές κατευθύνσεις θα δοθούν αύριο, στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και στόχος είναι να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση όλων των παρεμβάσεων έως τις 24 Ιουλίου, οπότε και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, «οδηγό» για το σχέδιο περικοπών αποτέλεσε και η μελέτη που συνέταξε το ΚΕΠΕ, που εντόπισε περίπου 150 μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν καθαρό όφελος τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ (εάν αφαιρεθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές).

Όμως, χαρακτηριστικό των «αντιστάσεων» ορισμένων κυβερνητικών στελεχών στην περικοπή των δαπανών στους τομείς τους, είναι τα δύο «μηνύματα» που «απεστάλησαν», κυρίως προς υπουργούς, μετά από τις χθεσινές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών.

«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές», σημείωνε με έμφαση παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Ενώ, άλλο στέλεχος επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει τώρα η επιλογή των δαπανών που θα περικοπούν, για να μην γίνει επιλογή με οριζόντιες περικοπές από την τρόικα».

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα των χθεσινών συσκέψεων έχουν ως εξής:

Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε συζήτηση για τις περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους, τις οποίες θα επιφέρουν οι μειώσεις έως και 30% των κρατικών δομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι περίπου 60 φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, χωρίς να απολυθεί το προσωπικό, ενώ θα τηρηθεί αυστηρά η αναλογία 1 προς 5 μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, θα προκύψουν εξοικονομήσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013- 2014, μέσω των περικοπών στις επιχορηγήσεις στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον τομέα της Υγείας, η επιπλέον περικοπή υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και θα προκύψει από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, με πλέον πιθανό το σενάριο των συγχωνεύσεων μονάδων και οργανισμών και της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Στο υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας εκτιμάται ότι θα περικοπούν, από λειτουργικές δαπάνες και εξοπλιστικά προγράμματα, 451 εκατ. ευρώ το 2013 και 228 εκατ. ευρώ το 2014.

Περί τα 50 εκατ. ευρώ για το κάθε ένα υπουργείο, θα εξοικονομηθούν με βάση τις προτάσεις των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Τέλος, το κύριο βάρος στις περικοπές θα «σηκώσει» το υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλείται να περικόψει 3,5- 4 δισ. ευρώ. Εκ του λόγου αυτού, κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο υπουργείο ως «τον αρσιβαρίστα της εθνικής προσπάθειας».

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, στο «μέτωπο» των συντάξεων και των επιδομάτων προωθούνται τα εξής:

Η επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, ώστε να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ως πλαφόν τα 2.400 ευρώ, το οποίο και θα αφορά στο σύνολο των συντάξεων ενός ασφαλισμένου (κύριες, επικουρικές, διπλή ασφάλιση κ.λπ.). Θα επηρεαστούν δυσμενώς και όσοι λαμβάνουν δύο συντάξεις (π.χ. χήρες που λαμβάνουν τη δική τους σύνταξη και τη σύνταξη του άνδρα, ή όλοι όσοι κατέβαλαν εισφορές σε δύο ασφαλιστικά ταμεία). Αν και, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και εναλλακτικών σεναρίων, μετά την πλήρη καταγραφή των συνταξιούχων με υψηλές συντάξεις. Σημειώνεται ότι σήμερα το πλαφόν στα περισσότερα ταμεία είναι στα 2.740 ευρώ, ενώ για τις διπλές συντάξεις διαμορφώνεται στα 3.360 ευρώ (δεν έχουν υπολογιστεί οι επικουρικές).

Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Εξετάζεται να τεθούν αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (π.χ. ακίνητη περιουσία), από τα οποία θα εξαιρεθούν το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ (το τελευταίο, πάντως, ήδη καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια). Παράλληλα, συζητείται να υπάρξει «συγχώνευση» των επιδομάτων, ώστε να δίνεται ένα σε κάθε δικαιούχο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ