2012-07-17 12:34:05
Φωτογραφία για Ποινές «χάδι» στους τέσσερις για τα τρία νεκρά βρέφη από λεγεωνέλλα
Τριάμιση χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, οι Κωνσταντίνος Καστανός, τότε Γενικός Διευθυντής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και οι ιδρυτές του νοσηλευτηρίου, Οδυσέας Αθάνατος, Βασίλειος Μακρής και  Χρίστος Ριρής καταδικάστηκαν σε τρείς μήνες φυλάκιση με αναστολή για τρία χρόνια και χρηματικό πρόστιμο, 8000 ευρώ για τον πρώτο κατηγορούμενο και 1800 ευρώ για κάθε ένα από τους τρεις άλλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως διευθυντής είχε παραδεχθεί ότι ενήργησε κατά παράβαση του νόμου περί ασφάλειας και υγείας και του περί νοσηλευτικών ιδρυμάτων νόμου, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η λεγεωνέλλα στο σύστημα υδροροής. Οι υπόλοιποι τρεις γιατροί είχαν επίσης παραδεχθεί ότι ενήργησαν κατά παράβαση του νόμου.

Στην απόφαση της, η δικαστής καταλογίζει ευθύνη στους κατηγορουμένους για το γεγονός ότι από το 2006 που η κλινική είχε ανακαινιστεί, δεν είχαν προβεί σε εξετάσεις για να ανιχνεύσουν την πιθανότητα ανάπτυξης του μικροβίου της λεγεωνέλλας στο σύστημα ύδρευσης. Επισημαίνει ωστόσο ότι «οι κατηγορούμενοι και κανείς …. δεν θα μπορούσε να προβλέψει την συγκεκριμένη αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε στο θάνατο τριών νεογνών».


Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το σύστημα ύδρευσης είχε μολυνθεί μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι ένοχοι των κατηγοριών που έχουν παραδεχθεί επειδή όφειλαν να γνωρίζουν το πρόβλημα και να το αποφύγουν. Εάν είχαν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ως πρόσωπα υπεύθυνα για τη λειτουργία της κλινικής, τότε οι πελάτες της κλινικής θα περιθάλπονταν μέσα σε ένα ασφαλές και υγειές περιβάλλον».

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εσκεμμένα αδιαφόρησαν για το ζήτημα, αλλά ότι το επίπεδο προσοχής τους γι αυτό το ζήτημα δεν ήταν στο βαθμό που έπρεπε. Τονίζεται παράλληλα ότι η αμέλεια των κατηγορουμένων δεν οφείλεται σε αλόγιστη απερισκεψία και αδιαφορία αλλά σε πολύ λανθασμένη εκτίμηση των κινδύνων.

Σε άλλο σημείο της απόφασης, τονίζεται ότι «οι κατηγορούμενοι δεν αγνόησαν συγκεκριμένες συστάσεις για το ζήτημα της λεγεωνέλλας, αφού επιθεώρηση γι αυτά τα ζητήματα δεν γινόταν τακτικά από το κράτος, ούτε υπήρχε σε ισχύ κάποιο πρωτόκολλο γι αυτό το θέμα».

Η δικαστής Ν. Ταλαρίδου - Κοντοπούλου καταλήγει λέγοντας ότι δικαιολογείται ποινή φυλάκισης τριών μηνών, η οποία είναι αποτρεπτική. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κατέληξε στην εν λόγω απόφαση, λαμβάνοντας υπόψην τη σοβαρότητα των αδικημάτων, άλλους μετριαστικούς παράγοντες και ειδικά το πρόσωπο και άμεμπτο χαρακτήρα των κατηγορουμένων και της ανάγκης να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία στο μέλλον. Σημειώνει δε ότι η φυλάκιση με αναστολή είναι φυλάκιση, και επειδή οι κατηγορούμενοι είναι ηλικιωμένοι, 52, 65, 74 και 71 ετών, δεν χρειάζεται να φυλακισθούν άμεσα για να αντιληφθούν το σοβαρό της συμπεριφοράς τους, παρόλο που ο βαθμός της αμέλειάς τους ήταν μεγάλος και ο τρόπος που αντίκρισαν το όλο θέμα απαράδεκτος και προκάλεσε το θάνατο τριών βρεφών και βλάβες σε αρκετά άλλα .

Σημειώνεται ότι με βάση τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, η γενική ποινή που προνοείται είναι δύο χρόνια φυλάκιση.

Υπενθυμίζεται πως το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας είχε αναπτυχθεί από το διπλό πρόβλημα στασιμότητας του νερού στις σωλήνες ύδρευσης της κλινικής και την μη απολύμανση του συστήματος ύδρευσης σε ετήσια βάση. Στα νεογνά έφθασε όταν το μολυσμένο νερό της κλινικής τοποθετήθηκε σε μηχάνημα nebuliser (υγραντήρα), δηλαδή σύστημα εξάτμισης του νερού στον αέρα, το οποίο είχε τοποθετηθεί στην αίθουσα που βρίσκονταν τα βρέφη. Αποτέλεσμα ήταν τα νεογνά να εισπνεύσουν το μικρόβιο. Τρία εξ’ αυτών απεβίωσαν από τη νόσο της λεγεωνελλας και άλλα ασθένησαν και νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο για αρκετές ημέρες.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ