2012-07-17 13:14:03
Φωτογραφία για ΟΟΣΑ: Χρειάζεται μια διάσωση 700 δισ. ευρώ τύπου TARP για τις τράπεζες
της Enda Curran

Σύδνεϋ (Dow Jones) – Η Ευρώπη χρειάζεται να υιοθετήσει ένα μαζικό πρόγραμμα 700 δισ. ευρώ τύπου TARP, αντίστοιχο με αυτό που υιοθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να τονώσει τις τράπεζες της περιοχής, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχους του ΟΟΣΑ.

«Για να φύγει το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος από το τραπέζι, απαιτείται μια μαζική ένεση ρευστότητας τύπου TARP με τη χρήση εγγυήσεων που θα καταλήξουν να κοστίζουν τίποτα στους φορολογούμενους», δήλωσε ο Adrian Blundell-Wignall, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα χρηματοπιστωτικών και εταιρικών υποθέσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χρειάζεστε περί τα 700-750 δισ. ευρώ για να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες (οι τράπεζες). Τονίζω πως αυτό είναι το ποσό που θα θέσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε καλύτερη θέση». Έχοντας καθιερωθεί στη διάρκεια της κρίσης του 2008, η αμερικανική κυβέρνηση με το TARP προχώρησε στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αρχικά εκτιμήθηκε περίπου στα 700 δισ. δολάρια, από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τελικά μόλις τα 431 δισ. δολάρια, και από αυτά τα περισσότερα έχουν επιστραφεί. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμη ποσοστά συμμετοχής σε περίπου 350 πιστωτικά ιδρύματα.


«Ο τρόπος που οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την τραπεζική κρίση, αναμένεται να γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας ως ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνεται», τόνισε ο Blundell-Wignall. Οι ηγέτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα στην μέχρι στιγμής προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της περιοχής. Η διάσωση των 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες που έχει συμφωνηθεί, έχει κάνει ελάχιστα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη, τόσο για τα ισπανικά όσο και για τα ιταλικά.

Τη Δευτέρα η Wall Street Journal ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει συνηγορήσει υπέρ της επιβολής ζημιών στους senior ομολογιούχους των ισπανικών τραπεζών που ζητούν βοήθεια. Αλλά χρειάζονται επίσης ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Blundell-Wignall, συμπεριλαμβάνοντας και το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής από τις δραστηριότητες διαπραγμάτευσης τίτλων, κάτι που προς το παρόν έχουν αποφύγει τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα στη Βρετανία.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ