2012-07-17 14:45:22
Φωτογραφία για Μόσιαλος: Για να είσαι σε θέση να εκμεταλλευτείς τις ευρωπαϊκές διεργασίες, πρέπει να αντέξεις
Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου που δημοσιεύει το Capital.gr:

- Η νέα κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο;

Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση. Προσωπικά επιθυμώ να πετύχει. Όχι για το καλό των κομμάτων που την απαρτίζουν, αλλά για το καλό του λαού και της χώρας. Πρέπει να αναδείξει έντονο έργο ...τους επόμενους μήνες. Δεν δικαιούται, για να το πω απλά, να αποτύχει, διότι η χώρα και το μέλλον της στηρίζονται σ’ αυτήν.

- Η «επαναδιαπραγμάτευση» αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση ή είναι εφικτός στόχος;

Είναι σύνθετο ζήτημα. Και δεν μπορείς να επαναδιαπραγματεύεσαι, όταν δεν έχεις πετύχει τους στόχους σου. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι ότι δεν έχει πολιτική. Παρακολούθησα τις τοποθετήσεις στις προγραμματικές δηλώσεις και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι μια συνεχής αντίθεση – αυτό που έκανε και ο κ. Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν μας λέει τι πρέπει να γίνει στη χώρα.


Από εκεί και πέρα, για να είσαι σε θέση να εκμεταλλευτείς τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να αντέξεις. Αν η Ελλάδα πετύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν θα εγγράφεται στο δημόσιο χρέος, θα έχουμε όφελος της τάξης του 25% του ΑΕΠ. Και αν ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία με βάση τις αποφάσεις που πήραν οι Ευρωπαίοι, σίγουρα η χώρα μας θα είναι ωφελημένη.

- Άφησε κάτι θετικό η κυβέρνηση Παπαδήμου;

Είχα πει ήδη από το Νοέμβριο του 2011 – χωρίς καν να είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης – ότι θα έπρεπε να μείνει τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο του 2012 και αν ήταν δυνατόν και πιο πέρα. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από τις δύο εκλογικές διαδικασίες και γι’ αυτό έχασε τους στόχους της. Είχε καταφέρει να έχει πρωτογενές έλλειμμα μόλις 4 δις το Δεκέμβριο και τώρα μεγάλωσε. Το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν θα έχανε τίποτα αν περίμενε μέχρι το Σεπτέμβρη. Δεν μπορεί να αλλάξει τη χώρα – δεν το έκανε στα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Έχει, όμως, την ευκαιρία να τη διατηρήσει εντός της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Parapolitiki.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ