2012-07-17 23:36:12
Φωτογραφία για Spiegel: «Πώς η Γερμανία αποδυνάμωσε το ευρώ»
Στους τρόπους με τους οποίους η γερμανική κυβέρνηση του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του πρώην υπουργού Οικονομικών Χανς Άιχελ «μαγείρεψε» το Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας αναφέρεται το γνωστό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σε ένα εκτενές του ρεπορτάζ το γνωστό περιοδικό που επικαλείται έγγραφα της Καγκελαρίας υπογραμμίζει το πώς κατάφερε η κυβέρνηση Σρέντερ να αποδυναμώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Γερμανία αγωνιζόταν να τηρήσει τους κανόνες της ευρωζώνης που αποσκοπούσαν στη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Αντί όμως να εφαρμόσει μια πολιτική λιτότητας ο Καγκελάριος Σρέντερ ξεκίνησε μια προσπάθεια αλλαγής των κανόνων» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

«Η συμφωνία αρχικά υποχρέωνε τα κράτη- μέλη να κρατούν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60%. Τα κράτη που θα παραβίαζαν αυτά τα ποσοστά θα ελάμβαναν αρχικά μια προειδοποίηση και έπειτα χρηματικές κυρώσεις».


Σύμφωνα με το Der Spiegel το Σύμφωνο Σταθερότητας χαλάρωσε έπειτα από την επιμονή της Γερμανίας και της Γαλλίας, τονίζοντας παρά ταύτα πως ουσιαστικά επρόκειτο για το έργο ενός ανθρώπου. Του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Καγκελαρίου που «έβαλε» την Ελλάδα στο ευρώ.

«Η Επιχείρηση αποδυνάμωσης του Συμφώνου ξεκίνησε μυστικά το καλοκαίρι του 2003. Η γερμανική οικονομία βρισκόταν από χρόνια στο τέλμα της ύφεσης. Η ανεργία άρχισε να αυξάνεται και το έλλειμμα να διογκώνεται σημαντικά. Τον προηγούμενο χρόνο ο Άιχελ είχε καταφέρει να συγκρατήσει σχετικώς το έλλειμμα. Όμως σύντομα έγινε προφανές ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ο Σρέντερ προσπάθησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ» υπογραμμίζει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Καγκελάριος της Γερμανίας ήθελε να προσαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας και να μπορεί να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ανάπτυξης. Στην προσπάθεια του Γκέρχαρντ Σρέντερ για ένα πιο ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητας βρήκε απέναντί του τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών, όπως και τον επικεφαλής του eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Τελικώς η Γερμανία με τη Γαλλία συνασπίστηκαν και κατάφεραν να παρασύρουν και τις υπόλοιπες χώρες.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε προβλήματα πέντε χρόνια αργότερα, και η κρίση του ευρώ ξεκίνησε. Δύο χρόνια αργότερα, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μία δημοσιονομική συμφωνία, η οποία όχι μόνο ανατρέπει τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2005, αλλά κάνει το σύμφωνο πιο αυστηρό σε σχέση με πριν» καταλήγει το Spiegel.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ