2012-03-16 08:13:41
Φωτογραφία για Διευκολύνσεις για τους Τούρκους στην ΕΕ ζητά ο Νταβούτογλου


Sigmalive/ΚΥΠΕ Επίσκεψη στην Αυστρία θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να ζητήσει σε διευκολύνσεις στο θέμα εισόδου των Τούρκων υπηκόων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η Αυστρία τηρεί αρνητική στάση.

Οι σχέσεις Αυστρίας-Τουρκίας είχαν επισκιαστεί πέρσι, εξαιτίας του τουρκικού βέτο κατά της υποψηφιότητας για τη θέση του εδρεύοντα στη Βιέννη Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) της Αυστριακής πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, η οποία φερόταν ότι ήταν η επικρατέστερη μεταξύ των υποψηφίων, αλλά είχε επικριθεί επανειλημμένα στο παρελθόν για την επιφυλακτικότητα που εξέφρασε στο ζήτημα της πιθανής τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

Την επιφυλακτική --μέχρι αρνητική-- στάση γενικότερα της αυστριακής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας σε μια πλήρη τουρκική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπόρεσε να μεταβάλει ούτε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αυστρία, τον περασμένο Μάιο --η πρώτη ενός αρχηγού του τουρκικού κράτους στη χώρα αυτή εδώ και δεκατρία χρόνια-- παρά τις προφανείς έντονες προσπάθειες του ίδιου στη διάρκειά της.


Εξάλλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ, η νέα πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστρία, Αϊσέ Σεζκίν, είχε απορρίψει μια ''προνομιακή'' μόνο σχέση της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υποστηρίζει πάγια η Βιέννη, επισημαίνοντας πως η πλήρης ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας.

 Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σεζκίν έχει διαδεχτεί στη Βιέννη τον Τούρκο πρέσβη Καντρί Ετσβέντ Τετσάν, ο οποίος σε συνέντευξή του πριν από ενάμισι χρόνο, είχε ασκήσει πρωτοφανή σε δριμύτητα κριτική κατά της Αυστρίας και των πολιτών της, προκαλώντας αντιδράσεις, με έντονες δημόσιες συζητήσεις και επίσημες αυστριακές διαμαρτυρίες απέναντι στην Αγκυρα.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ