2012-07-23 10:38:03
Φωτογραφία για Ανοίγει στις 30 Αυγούστου τις πύλες του το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»
της Βαλεντίνας Ηρακλέους

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές προτάσεις Αναβαθμισμένο φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ «Τα Κύπρια», το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της 30ης Αυγούστου και 20ης Οκτωβρίου και θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές προτάσεις από το χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου οι οποίες θα παρουσιαστούν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα «Κύπρια 2012», ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους είπε ότι το φεστιβάλ φέτος αποτελεί ουσιαστικό μέρος των εκδηλώσεων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, διατηρώντας τους κύριους άξονες πολιτικής του, δηλαδή την παροχή, αφενός της ευκαιρίας στους Κύπριους δημιουργούς για την παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και την παροχή δυνατότητας στο κοινό, αφετέρου να παρακολουθήσει επιλεγμένες εκδηλώσεις επιπέδου από το εξωτερικό.


Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του προς το κοινό την 30η Αυγούστου, με συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων σε συνεργασία με την “World Youth Choir” που θα φέρει τον τίτλο «Προς την Ευρώπη της Ειρήνης».

Αναφερόμενος επιγραμματικά στις εκδηλώσεις, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα πραγματοποιηθούν δύο θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, ο «Αμφιτρύωνας» του Μολιέρου και ο «Περικλής» του William Shakespeare με τη συμμετοχή εκλεκτών Ελλαδιτών ηθοποιών.

Το τρίτο στη σειρά δρώμενο, συνέχισε, αφορά στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τίτλο «Στο Μουσικό Πύργο του Οθέλλο: 4 Μουσικές οπτικές στο Σαιξπηρικό Δράμα» με έργα των Dvorak, Khachaturian, Rossini και Verdi.

Ανέφερε ότι συνέχεια στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνουν οι συναυλίες του σχήματος «Εν Χορδαίς» με τη Μαρία Φαραντούρη με τίτλο “Mediterranean Express”, μία παράσταση όπου παρουσιάζεται η δημιουργική εξέλιξη της μουσικής κληρονομιάς της Μεσογείου και η συνάντησή της με τις «μουσικές του κόσμου» και την ethno-jazz.

Ακολουθεί, είπε, η συναυλία με τίτλο “The Age of Now” και την οποία παρουσιάζει το σχήμα J. Kriste, Master of Disguise κα πρόκειται για έργο στο οποίο θα λάβουν μέρος σημαντικοί Κύπριοι και Ελλαδίτες μουσικοί με εκτεταμένο μουσικό υπόβαθρο στη σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ανέφερε, συνεχίζεται με τη συναυλία «Τα ερωτικά τραγούδια της Σμύρνης συναντούν την κυπριακή παράδοση» με τη συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα, του Μιχάλη Ττερλικκά και του συγκροτήματος «Εστουδιαντίνες» και τις παραστάσεις με τίτλο «Φωνές της Κύπρου» με μουσική και κείμενα του Νότη Γεωργίου.

Ακολουθούν , συνέχισε ο κ. Δημοσθένους, οι παραστάσεις από τη μεγαλύτερη ομάδα χορού της Ιταλίας το Fondazione Nazionale Della Danza Aterballetto με τίτλο “Rossini Cards” και “Cantata”.

Στη συνέχεια, είπε, σειρά θα έχουν οι παραστάσεις της ομάδας Fresh Target Theatre Ensemble με τίτλο «Το Ρίσκο», βασισμένο στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Στα Περίχωρα της Κερύνειας» όπου και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι Κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες του θεάτρου, οι συναυλίες του Βάσου Αργυρίδη με τίτλο «Ανθολόγιον: 25 χρόνια δημιουργίας εν Κύπρω» όπου ανάμεσα σε άλλα θα παρουσιαστεί μελοποιημένη ποίηση από τους «Προσανατολισμούς» του Ελύτη και τις «Μπαλάντες του Αυγούστου» του Καρατζά, οι συναυλίες του Πολιτιστικού Ομίλου «Διάσταση» όπου θα παρουσιαστεί το έργο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη «Πορφυρώματα» βασισμένο στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Εκτορα Πατριώτη.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2012 κλείνει με την μουσική παράσταση με τίτλο «Ορέστεια-Ακολουθία του Αισχύλου» του Ιωάννη Ξενάκη.

«Οπως κάθε σοβαρός καλλιτεχνικός θεσμός, το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ βασίζεται στο έργο πολλών επιμέρους παραγόντων, καλλιτεχνικών και άλλων συντελεστών, τους οποίους συγχαίρω θερμά», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημοσθένους κάλεσε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει αυτά που η Επιτροπή επέλεξε για το φεστιβάλ.

Ο Παύλος Παρασκευάς Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία ξεχώρισε από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν για τα «ΚΥΠΡΙΑ 2012», εκείνες που κατά την κρίση της ήταν οι πλέον κατάλληλες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, είπε ότι είχαν συνολικά 116 προτάσεις και έχουν επιλέξει τις 12.

Ερωτηθείς για το θέμα του καλλιτεχνικού Διευθυντή, ο κ. Παρασκευά είπε ότι η απόφαση για ίδρυση Ιδρύματος για φεστιβάλ δεν έγινε δεκτή και προχώρησαν πέρσι στην προκήρυξη για θέση καλλιτεχνικού Διευθυντή, η οποία προσέκρουσε σε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και αναγκάστηκαν να διακόψουν το συμβόλαιο που είχαν συνάψει και να προχωρήσουν με το θέμα της Επιτροπής. «Όμως για μας, αυτό το θέμα είναι ανοικτό, θα το ξανά συζητήσουμε τον Αύγουστο», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο κ. Παρασκευά είπε ότι η διάθεση των εισιτηρίων θα αρχίσει στις 30 Ιουλίου για το φεστιβάλ.
campuscy.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ