2012-07-31 12:12:04
Φωτογραφία για Στη μάχη 1.500 αστυνομικοί
Την ενίσχυση της αστυνόμευσης ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας Με απόφασή του επίσης μετακινούνται αμέσως στα χερσαία σύνορα του Εβρου 1.881 συνοριοφύλακες

Στη μάχη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας πρόκειται να ριχθούν επιπλέον 1.500 αστυνομικοί που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι στη φύλαξη «υψηλών» προσώπων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη, ο υπουργός ενημέρωσε πως 1.881 συνοριοφύλακες μετακινούνται αμέσως στα χερσαία ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, υπό τον φόβο νέου κύματος μετανάστευσης λόγω των εξελίξεων στη Συρία.

Οπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, αμέσως μετά τις εκλογές, είχε συσταθεί ειδική επιτροπή από ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία μελέτησε το θέμα των αστυνομικών που διατίθενται για τη φύλαξη διαφόρων στόχων
. «Το πόρισμα της επιτροπής παρέδωσα σήμερα στον πρωθυπουργό, ο οποίος το ενέκρινε. Αυτό που επιτέλους θα συμβεί είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών και μέσων, δηλαδή 1.500 αστυνομικοί, 100 αυτοκίνητα και 60 μοτοσικλέτες, θα ριχθούν στη μάχη για τη δημόσια ασφάλεια. Θα σταματήσουν να φυλάσσουν ειδικούς στόχους, δηλαδή διάφορα πρόσωπα. Και θα ριχθούν στη μάχη κατά του εγκλήματος, στη μάχη για την ασφάλεια του Ελληνα πολίτη», τόνισε ο υπουργός.

Από τους 4.200 αστυνομικούς που μέχρι σήμερα υπηρετούν στη φύλαξη επισήμων, ο αριθμός θα περιοριστεί σε 2.700 αστυνομικούς. Πρόθεση του υπουργείου είναι οι αστυνομικοί που θα «απελευθερωθούν» να διατεθούν για τις ανάγκες αστυνόμευσης, σε Αττική και αλλού. Το σχέδιο προβλέπει -μεταξύ άλλων- μείωση των αστυνομικών που διατίθενται για την ασφάλεια του πρωθυπουργού κατά 25 άτομα, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 20 άτομα και για τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων κατά 15. Ο αριθμός των αστυνομικών που θα διατίθενται για τη φύλαξη υπουργών δεν θα ξεπερνά τα 5 άτομα από 8 που είναι σήμερα. Στην ασφάλεια των υφυπουργών θα απασχολούνται 3 αντί για 4 αστυνομικοί.

Ταυτόχρονα, η προστασία βουλευτών δεν προβλέπεται, παρά σε «ειδικές» περιπτώσεις, ενώ καταργούνται οι συνοδοί των εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ θα φυλάσσονται το ανώτερο από 3 αστυνομικούς, οι οποίοι, εάν κρίνεται απαραίτητο, θα διατίθενται και για την προστασία δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτές.

«Θωράκιση»

Τη «θωράκιση» των συνόρων προανήγγειλε ο Ν. Δένδιας λόγω των εξελίξεων στη Συρία. «Υπάρχει τεράστια ανησυχία. Αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα που συζητάμε, επίσης με την έγκριση του πρωθυπουργού, είναι ότι 1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Εβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ηδη σήμερα μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Εβρο, ώστε επιτέλους να επιχειρήσουμε τη σφράγιση του Εβρου. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο υπουργός.

Διαμαρτυρία στην Πρέβεζα

Οι μετακινήσεις προκαλούν αντιδράσεις

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διαταγή για μετάθεση των συνοριοφυλάκων στον Εβρο που εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Στην Πρέβεζα, το έγγραφο έφτασε χθες και ζητά από 30 αστυφύλακες (πρώην συνοριακούς φύλακες) να βρίσκονται στις 2 Αυγούστου στον Εβρο όπου και θα πρέπει να υπηρετήσουν για δύο τουλάχιστον μήνες! Τη συγκεκριμένη υπηρεσία της Πρέβεζας απαρτίζουν 45 άτομα, ωστόσο ο αριθμός είναι πλασματικός, αφού πολλοί αστυνομικοί υπηρετούν σε άλλα αστυνομικά τμήματα ή λείπουν σε κανονικές ή αναρρωτικές άδειες.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης Ν. Πρέβεζας Π. Ντούλιας, αποτελεί τουλάχιστον παραλογισμό να ζητάς από οποιονδήποτε εργαζόμενο μέσα σε 2 μέρες να εγκαταλείψει το σπίτι και την οικογένειά του και να πρέπει να μετακομίσει σε απόσταση 800 περίπου χιλιομέτρων χωρίς μάλιστα την προβλεπόμενη έως πρότινος οικονομική ενίσχυση.

Σήμερα, οι αστυφύλακες θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Το ψαλίδι στη φύλαξη επισήμων

Πρωθυπουργός: ο αριθμός των συνοδών αστυνομικών θα μειωθεί κατά 25 άτομα.

Αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο αριθμός θα μειωθεί κατά 20 αστυνομικούς

Υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί: 15 λιγότεροι από όσους έχουν σήμερα.

Υπουργοί: από 8 που δικαιούνται σήμερα, θα τους διατίθενται 5 αστυνομικοί

Υφυπουργοί: από 4 θα δικαιούνται 3 αστυνομικούς συνοδούς.

Βουλευτές: από 2 που έχουν σήμερα, ο αριθμός θα μειωθεί σε 1 ή κανέναν.

Καταργούνται οι συνοδοί σε περιφερειάρχες και δημάρχους.

Πρώην υπουργοί και υφυπουργοί: αντί για 6 μήνες φύλαξης, θα δικαιούνται δύο.

Επιχειρήσεις ΜΜΕ: 3 συνοδοί ανά Μέσο.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ